Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fotogrammetrie v hornictví (FVH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FVH - Fotogrammetrie v hornictví, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je získání základních informací o metodách a principech pozemní a letecké fotogrammetrie spolu saplikací těchto metod v hornictví. Studenti si osvojí principy vybraných metod digitální fotogrammetrie na konkrétníchprogramech ve cvičeních.

Osnova

Přednášky:1. Základy fotogrammetrie a její využití v hornictví. Rozdělení fotogrammetrie.2. Vznik obrazu. Digitální záznam obrazu. Fotografické základy.3. Vlastnosti fotogrammetrických komor. Prvky vnitřní a vnější orientace.4. Fotogrammetrické komory pozemní a letecké. Nosiče komor. Fotografické digitální komory.5. Přirozené a umělé stereoskopické vidění. Přístroje a pomůcky pro stereoskopické vidění a měření.6. Vlícovací body a jejich signalizace. Souřadnicové systémy ve fotogrammetrii.7. Pozemní stereofotogrammetrie.Matematické základy.8. Polní práce při pozemní fotogrammetrii.Vyhodnocení stereosnímků.9. Letecká fotogrammetrie. Tvorba DMT lomu a ortofotomapy.10. Pozemní práce a příprava projektu. Digitální zpracování leteckých snímků.11. Zaměřování profilů vodorovných důlních děl a kolektorů. 12. Zaměřování profilů svislých důlních děl s použitím a bez použití olovnic.13. Blízká fotogrammetrie. Aplikace blízké fotogrammetrie. Kamery.14. Jednosnímková a průseková digitální fotogrammetrie.15. Tvorba DSM ploch – mračna bodů. Využití v hornictví.Cvičení:1. Aplikace pozemní stereofotogrammetrie.Vyhodnocení půdorysu stavby z levého a pravého snímku.2. Konstrukce nové stavby a její zakreslení do levého a pravého snímku.3. Kalibrace digitálních komor.4. Vyhodnocení vzorových objektů v programu Photomodeler.Prostorové souřadnice bodů, měřítko, orientace a vizualizace objektů.5. Kalibrace digitální komory a vyhodnocení vlastního projektu v programu Photomodeler.6. Program TOPOL DMT-Transformace rastru-dle identických bodů, mapového listu. Tvorba fotoplánu7. Program TOPOL DMT. Aplikace jednosnímkové fotogrammetrie. Vyhodnocení profilu vodorovného a svislého důlního díla.8. Projekt leteckého snímkování.9. ATLAS DMT. Tvorba DMT lomu. Vizualizace a animace.10. Digitální fotogrammetrická stanice.11. Tvorba DSM ploch - mračna bodů.12. Vyhodnocení testovacího pole v programu Photomodeler. Vyhodnocení přesnosti fotogrammetrického měření.

Literatura

Hanzl,V Sukup,K.:Fotogrammetrie I,učební texty,Akademické nakladatelství CERM,VUT Brno 2001,94 str.Kapica,R: Fotogrammetrie, návody do cvičení I,II. VŠB-TU Ostrava 2009. ISBN 978-80-248-2067-5 , 58 str.Pavelka,K.:Fotogrammetrie 10,skripta ČVUT,Praha 1998,180 str.Pavelka,K.:Fotogrammetrie 20,skripta ČVUT,Praha ,153 str.Pavelka,K.:Fotogrammetrie 30 (digitální metody),skripta ČVUT,Praha 2001,179 str.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Roman Kapica, Ph.D.

Vyučující

Ing. Roman Kapica, Ph.D.Ing. Dagmar Šeligová, Ph.D.