Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika I (FYI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FYI - Fyzika I, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Shrnout základní principy a zákony vybraných partií klasické fyzikyPopsat, objasnit a interpretovat jednotlivé přírodní jevyAplikovat jednoduché matematické metody na popis fyzikálních jevůIlustrovat získané poznatky na jednoduchých aplikacích

Osnova

F y z i k a j a k o p o z n á n íHmota, pohyb, prostor a čas. Látka, pole, částice. Stavba látek a jejich pozorování. Fyzikální teorie a experiment.V e k t o r o v ý p o č e tSkaláry a vektory. Součet a rozdíl vektorů.Součin vektoru a reálného čísla. Souřadnice vektoru. Skalární a vektorový součin vektorů. Fyzikální aplikace.G r a v i t a č n í p o l eHmotnost, Newtonův zákon. Intenzita a potenciál gravitačního pole. Gravitační a tíhové pole Země.D i f e r e n c i á l n í a i n t e g r á l n í p o č e tPojem derivace, fyzikální a geometrický význam derivace, základní derivace. Primitivní funkce,neurčitý integrál, základní integrály, určitý integrál. Fyzikální aplikace.MECHANIKAK i n e m a t i k aPosuvný a otáčivý pohyb.D y n a m i k aNewtonovy pohybové zákony. Pohybová rovnice postupného pohybu. Šikmý vrh. Impuls síly, Práce, výkon a účinnost. Kinetická a potenciální energie.M e c h a n i k a t ě l e sTěžiště. 1. a 2. impulsová věta. Pohybová rovnice otáčivého pohybu.Moment setrvačnosti těles. Steinerova věta. Práce, výkon a energie při otáčivém pohybu.K y v a d l aFyzikální, matematické a torzní kyvadlo.P o h y b t ě l e sPohyb planet, ráz těles, tření, pohyb těles v odporujícím prostředí.H y d r o s t a t i kaVlastnosti kapalin, hydrostatický tlak. Povrchové napětí, kapilární jevyH y d r o d y n a m i k aBernoulliova rovnice. Výtok kapaliny otvorem.KMITY, VLNY, AKUSTIKAK m i t y Netlumené a tlumené kmity. Vynucené kmity. Rezonance. Pohybová rovnice. Energie kmitavého pohybu. Skládání kmitů stejnosměrných a kolmých stejných frekvencí.V l n yKlasifikace vlnění. Vznik postupné vlny, vlny příčné a podélné. Šíření vln v prostoru,Huygensův- Fresnellův princip. Rovnice pro výchylku. Tok energie, intenzity vlnění. Interference vlnění, stojaté vlny.A k u s t i k aVznik a šíření zvukové vlny, základní akustické veličiny, akustický tlak, akustická intenzita, hlasitost a hladiny intenzity. Hluk. Dopplerův jev. Ultrazvuk.Demonstrace ve výuce:1. Pohybová rovnice translačního pohybu - zrychlení.2. Pohybová rovnice rotačního pohybu - moment setrvačnosti.3. Reverzní kyvadlo - tíhové zrychlení.4. Skládání kmitů - frekvence rázů.5. Zvukové vlny - rychlost zvuku.6. Mechanické vlastnosti kapalin - viskozita.

Literatura

Fojtek, A., Foukal, J., Mádr, V., Wyslych, P.: Fyzika pro přípravu k přijímací zkoušce na VŠB-Technické univerzitěOstrava. VŠB-TU Ostrava, 1994, 146 s.Mádr, V., Fojtek, A., Wyslych, P., Foukal, J.: Fyzika pro přípravu k přijímací zkoušce na VŠB-Technické univerzitěOstrava. VŠB-TU Ostrava, Ostrava 1995, 146 s. - ISBN 80-7078-280-3 Mádr, V. a kolektiv: Sbírka příkladů z fyziky, VŠB, Ostrava, 1998

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jan Valíček, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jaroslav Hamrle, Ph.D.Ing. Marta Harničárová, PhD.prof. Ing. Libor Hlaváč, Ph.D.Ing. Kamila Hrabovská, Ph.D.Mgr. Petr Jandačka, Ph.D.doc. Ing. Jan Valíček, Ph.D.