Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika II (FYII)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FYII - Fyzika II, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Shrnout základní principy a zákony vybraných partií klasické fyzikyPopsat, objasnit a interpretovat jednotlivé přírodní jevyAplikovat jednoduché matematické metody na popis fyzikálních jevůIlustrovat získané poznatky na jednoduchých aplikacích

Osnova

TEPLOTA A TEPLOBrownův pohyb. Tlak. Difuse. Rozložení částic podle rychlosti. Definice teploty a teplotní změny. Vnitřní energie.Měrné tepelné kapacity. Stavová rovnice plynů, pV diagram. Práce plynu. Teplo. 1. věta termodynamiky. Mayerovarovnice. Poissonova rovnice. Entropie. 2. věta termodynamiky. Kruhové děje a jejich účinnost. Fázový diagram. Přenostepla.ELEKTROSTATIKAElektrický náboj, Coulombův zákon. Intenzita a potenciál elektrického pole. Elektrický tok, Gaussův zákon. Elektrostatickévlastnosti vodičů. Kapacita a její závislost na geometrii. Práce, potenciál a napětí. Elektrostatická indukce.Vlastnosti dielektrik. Hustota elektrostatické energie a energie objemového prvku.ELEKTRODYNAMIKAElektrický proud, zdroj napětí. Hustota elektrického proudu. Vodivost. Ohmův zákon. Elektrický odpor a jeho závislostna geometrii a teplotě. Vedení proudu v jiných prostředích než ve vodičích. Práce a výkon proudu. Kirchhoffovyzákony.MAGNETISMUSVznik magnetického pole. Intenzita magnetického pole jednoho pohybujícího se náboje. Biotův- Savartův zákon. Vektormagnetické indukce. Lorentzova síla. Pohyb náboje v magnetickém poli. Hallův jev. Hysterezní smyčka. Cívka (indukčnosta její závislost na geometrii). Hustota magnetické energie a energie objemového prvku.MAGNETICKÁ INDUKCEMagnetický indukční tok. Působení magnetického pole na proudovodič. Faradayův zákon elektromagnetické indukce.Otáčející se smyčka v magnetickém poli. Vzájemná a vlastní indukčnost. Vznik a vlastnosti střídavých proudů. Střídavéobvody s R, L a C, rezonance. Elektrický oscilační obvod a buzení elektromagnetických vln.ELEKTROMAGNETICKÉ ZÁŘENÍ – VLNOVÝ CHARAKTERHuygensův-Fresnelův princip. Zákon odrazu a lomu. Interference, ohyb a polarizace světelných vln.ELEKTROMAGNETICKÉ ZÁŘENÍ – ČÁSTICOVÝ CHARAKTERPlanckova kvantová hypotéza. Foton a jeho vlastnosti. Korpuskulárně – vlnový dualismus světla. Fotoelektrický jev.Výstupní práce elektronů. Comptonův jev. Tvorba elektron-pozitronových párů.STAVBA HMOTY, RADIOAKTIVITAHmotnostní úbytek. Izotopy. Radioaktivita. Druhy záření. Útlum záření v závislosti na čase (přeměnová konstanta,poločas rozpadu). Útlum záření na překážce (součinitel pohlcení, polovrstva – polotloušťka).

Literatura

Kopečný, J.: Fyzika IIa - Elektromagnetické pole, VŠB-TU Ostrava, 2000, 249s. ISBN 80-7078-785-6 Kopečný, J.: Fyzika IIb - Elektromagnetické záření a atomové jádro, VŠB-TU Ostrava, 2000, 170s. ISBN 80-7078-815-1 Mádr, V. a kolektiv: Sbírka příkladů z fyziky, VŠB, Ostrava, 1998

Požadavky

Předmět nemá žádné korekvizity.

Garant

Ing. Petr Valíček, Ph.D.

Vyučující

Ing. Marta Harničárová, PhD.prof. Ing. Libor Hlaváč, Ph.D.Mgr. Petr Jandačka, Ph.D.Mgr. Jana Trojková, Ph.D.doc. Ing. Jan Valíček, Ph.D.