Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika (FYZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FYZ - Fyzika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Shrnout základní principy a zákony vybraných partií klasické fyziky Popsat, objasnit a interpretovat jednotlivépřírodní jevy. Aplikovat jednoduché matematické metody na popis fyzikálních jevů. Ilustrovat získané poznatky najednoduchých aplikacích. Zopakovat si základy středoškolské matematiky a fyziky, a to na úrovni znalostí i dovednostízákladních matematicko fyzikálních operací. V návaznosti na znalosti a dovednosti středoškolské matematiky a fyzikybudování nových znalostí a dovedností v souladu s osnovou předmětu a v souladu s potřebami odborné profilace.

Osnova

1. Matematické minimum, skalární a vektorové fyzikální veličiny, jednotky měření fyzikálních veličin soustavy SI.2. Mechanika pevných těles. Kinematika. Klasifikace pohybů: pohyby translační a rotační pohyby, pohyby rovnoměrnéa nerovnoměrné. 3. Mechanika pevných těles. Dynamika. Zákony síly pro translační a rotační pohyb. Mechanická práce, energie, zákonzachování energie, tření. 4. Mechanika tekutin. Hydrostatika a aerostatika. Pascalův zákon, Archimedův zákon, zákon kontinuity, zákon Bernoulliho,obtékání těles.5. Termodynamika. Teplota a teplo, kalorimetrická rovnice, stavová rovnice, děje v ideálních plynech (izotermický,izobarický, izochorický děj).6. Gravitační pole (síla, intenzita, potenciál, energie), pohyby v homogenním poli Země (vrhy) a radiálním poliZemě (kosmické rychlosti).7. Kmitání, vlnění. Rovnice harmonického kmitavého pohybu, rovnice postupného vlnění, Hookův zákon, energie.8. Elektřina a magnetismus. Coulombův zákon síly, intenzita, potenciál, energie. Ohmův zákon a zákony Kirchhoffovy,Hopkinsův zákon.9. Geometrická optika. Zákon odrazu a lomu světla. Zobrazování spojkami a rozptylkami, čočko-zrcadlová rovnice.10. Vlnová optika. Interference na tenké vrstvě, interferenčně ohybový jev na štěrbině a optické mřížce. Světlojako elektromagnetické vlnění.

Literatura

1.Fojtek, A., Foukal, J., Mádr, V., Wyslych, P.: Fyzika pro přípravu k přijímací zkoušce na VŠB-TUO. Skriptum,Ostrava, VŠB-TU Ostrava, 1995 2.M-F-Ch tabulky pro SŠ.3.Kol. KF VŠB-TUO: Sbírka příkladů z fyziky. Vybrané příklady: http://if.vsb.cz.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Dr. RNDr. Jiří Luňáček

Vyučující

doc. RNDr. Milena Kušnerová, Ph.D.