Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie (FYZ-B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FYZ-B - Fyziologie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Pochopit funkci a regulaci činnosti lidského organismu na úrovni jednotlivých orgánů, systémů a celého organismu.Dát posluchačům základní teoretické i praktické poznatky o funkci zdravého organismu tak, aby mohli chápat jehoreakce v rámci běžných pracovních podmínek i za mimořádných situací a havárií.

Osnova

Sylabus přednášek:1.Fyziologie krve a imunitního systému I: krevní plasma, bílkoviny krevní plasmy, nárazníkový systém krevní plasmy,tvorba a funkce červených krvinek, stavění krvácení2.Fyziologie krve a imunitního systému II: krevní skupiny, Rh systém, bílé krvinky, buněčná a látková imunita,vrozená a získaná imunita3.Fyziologie krevního oběhu: srdce jako čerpadlo, regulace srdeční činnosti, elektrická aktivita srdce, krevnítlak, regulace krevního oběhu, zvláštnosti průtoku krve některými orgány4.Fyziologie dýchání: ventilace plic, základní ukazatelé ventilace plic, transport dýchacích plynů, regulace dýchání.5.Fyziologie výživy: stavba a funkce zažívacího systému, trávení a vstřebávání látek, kvantitativní a kvalitativnísložení stravy, minerální látky, vitamíny6.Přeměna látek a energie: získávání energie pro svalovou kontrakci, bazální metabolismus, nepřímá kalorimetrie,tabulkové metody na odhad energetického výdeje.7.Fyziologie svalstva a pohybového systému: struktura kosterního svalu, reakce organismu na tělesnou zátěž, metodyvyšetřování fyzické zdatnosti – zátěžové testy, aerobní a anaerobní práh, vliv věku a tréninku na fyzickou zdatnosta celkový zdravotní stav8.Fyziologie vylučování: funkční uspořádání ledvin, tvorba moči, tubulární systém, řízení funkce ledvin9.Reakce organismu na tepelnou a chladovou zátěž: chemická a fyzikální termoregulace, rovnice tepelné bilance, ukazatelé tepelné zátěže, vodní bilance, hodnocení tepelné a chladové zátěže.10.Nervová a hormonální regulace činnosti lidského organismu: základní struktura a funkce nervového systému, řízeníhybnosti na jednotlivých úrovních CNS, hormony kůry nadledvinky, štítné žlázy, slinivky břišní, pohlavní hormony,hormony podílející se na stresové reakci.11.Fyziologie smyslových orgánů : zrak, sluch, , čich, chuť, kožní receptory12.Reakce organismu na pobyt v prostředí se zvýšeným a sníženým barometrickým tlakem : (horská nemoc, nemoc potápěčůa kesonářů) biologické rytmy - cirkadiánní rytmus - jeho vliv na pracovní výkon a úrazovostSylabus praktických cvičení:1.Krevní oběh : nácvik měření krevního tlaku, základy EKG vyšetření, měření SF za neklidových podmínek2. Základy spirometrie: vitální kapacita a její složky, křivka rozepsaného výdechu, křivka průtok-objem ( obstrukčnía restrikční porucha funkce plic)3.Bazální a pracovní metabolismus: stanovení energetického výdeje metodou nepřímé kalorimetrie 4.Vyšetřování fyzické zdatnosti: spiroergometrické vyšetření na bicyklovém ergometru, ukazatele fyzické zdatnosti,stanovení aerobně-anaerobního prahu nepřímou metodou5.Reakce organismu na tepelnou a chladovou zátěž (modelové situace)6.Stanovení zrakové ostrosti, vyšetření barvocitu, základy tónové audiometriePoznámka: z organizačních důvodů bude praktická výuka v rámci 3 bloků po 4 výukových hodinách.

Literatura

Jirák Z. a kol. Fyziologie pro bakalářské studium na ZSF OU, II. přepracované vydání, Ostrava: Ostravská univerzita,2009, 250 s. ISBN 80-7368-092-0 Bužga, M. a kol. Praktická cvičení z fyziologie, Ostrava: Ostravská univerzita, 2005,142 s.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. MUDr. Zdeněk Jirák, CSc.

Vyučující

Ing. Šárka Bernatíková, Ph.D.prof. MUDr. Zdeněk Jirák, CSc.