Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geologická a báňská legislativa (GBL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GBL - Geologická a báňská legislativa, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je vybavit posluchače znalostmi, které mu umožní pochopit obsahovou náplň předmětu tak, aby byl schopen je aplikovat v praktických činnostech. Absolvent rovněž získá schopnost částečně analyzovat, kategorizovat a klasifikovat hlavní požadavky vyplývající z oblasti geologické a báňské legislativy pro geologickou práci.

Osnova

1. Horní zákon, účel a význam, jeho historické kořeny, princip evropského horního práva2. Základní instituty horního práva a jejich význam.3. Právní ochrana nerostného bohatství a její legislativní zabezpečení.4. Hlavní okruhy předpisů horního práva.5. Právní zajištění oblasti geologického průzkumu.6. Právní zajištění oblasti hospodaření se zásobami ložisek nerostů.7. Využívání ložisek nerostů a jeho právní souvislosti.(povolování a ohlašování hornické činnosti,•plán otvírky a přípravy dobývání),8. Úhrady a finanční rezervy související s hornickou činnost.9. Ochrana ložisek nerostů a její právní řešení, důlní škody.10. Evidence zásob ložisek nerostů a její význam.

Literatura

Makárius, R.: České horní právo-díl 1. Montanex, Ostrava, 1999.Makárius, R.: České horní právo díl 2. Montanex, Ostrava, 2000.Horní zákon a návazní předpisy.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Martin Sivek, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Martin Sivek, CSc.