Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geobotanika (GBotN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GBotN - Geobotanika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Mapování, hodnocení a interpretace dat, klasifikace společenstev rostlin pro využití v oborech tvorby a ochranyživotního prostředí a krajiny.

Osnova

1. Společenstva vod a mokřadů. 2. Společenstva luk a pastvin. 3. Xerotermní travinná společenstva. 4. Společenstva rašelinišť, slaných půd a písčin. 5. Společenstva skalních štěrbin a sutí. 6. Společenstva vysokohorských niv a trávníků.7. Křovinaté lemy a pláště.Společenstva opadavých listnatých a smíšených lesů - lužní lesy, olšiny.8. Společenstva opadavých listnatých a smíšených lesů – suťové lesy.9. Společenstva opadavých listnatých a smíšených lesů - doubravy, dubohabřiny, bučiny.10. Společenstva jehličnatých lesů a kosodřeviny. 11. Společenstva lesních pasek. 12. Synantropní vegetace. 13. Hlavní projevy synantropizace lesních a nelesních společenstev.14. Biotopy ČR pro Natura 2000 – Klasifikace a popis biotopů.

Literatura

1. Jeník J.: Obecná geobotanika. - Skriptum UK Praha. 1970.2. Kubát, K. (ed.): Klíč ke květeně ČR. Academia, Praha, 2002.3. Kubíková J.: Geobotanické praktikum. - Skriptum UK Praha. 1971.4. Moravec et al.: Fytocenologie. - Academia, Praha. 1994.5. Moravec, J. a kol.: Přehled vegetace ČR. Svazek 1 – Acidofilní doubravy. Academia Praha, 1998.6. Moravec, J. a kol.: Přehled vegetace ČR. Svazek 2 – Hygrofilní, mezofilní a xerofilní opadavé lesy. Academia Praha, 2000.7. Moravec, J. a kol.: Rostlinná společenstva ČR a jejich ohrožení. Sb. Severočeskou přírodou, Litoměřice, 1995.8. Neuhauslová, Z. a kol: Mapa potenciální přirozené vegetace ČR. Academia Praha, 1998.9. CHYTRÝ, M. a kol. (eds): Katalog biotopů ČR. AOPK Praha, 2001. http://www.sci.muni.cz/botany/chytry/Katalog.pdf

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Barbara Stalmachová, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Barbara Stalmachová, CSc.Ing. Hana Švehláková