Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geochemie (GCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GCH - Geochemie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání znalostí o přirozeném chování prvků v zemské kůře s jejich následnou aplikací pro interpretaci v oblastechovlivněných antropogenní činností.

Osnova

1. Úkoly geochemie při řešení globálních problémů světa. Přínos geochemie při řešení priorit v oblasti ochrany životního prostředí v rámci mezinárodní spolupráce.2. Vznik chemických prvků ve Vesmíru. Kosmologické modely. Složení Slunce a planet sluneční soustavy. Meteority, jejich klasifikace a význam.3. Klasifikace chemických prvků a jejich geochemické interpretace.4. Chování (mobilita) chemických prvků v závislosti na typu prostředí. Význam pH a redox potenciálu. Geochemické bariéry.5. Geochemický systém, jeho složky a fáze. Termodynamika geochemických procesů. Geochemická rovnováha.6. Zonární stavba a složení Země, geochemická interpretace. Interakce zemská kůra - plášť. Vývojový cyklus zemské kůry.7. Metody určování absolutního stáří hornin a minerálů, jejich podstata, metody a interpretace.8. Geochemické procesy v kontinentální a oceánské kůře.9. Vznik magmat z hlediska globálně tektonických teorií. Petrogenetické séerie eruptiv. Geochemická interpretace.10. Geochemická charakteristika granitoidů ve vztahu k rozdílnému geotektonickému prostředí. Podstata a geochemická charakteristika hydrotermálních pochodů a systémů.11. Atmosféra a hydrosféra.12. Zvětrávací procesy, jejich geochemická charakteristika a význam. Sedimenty. Geochemická úloha biosféry. Geochemické a biogeochemické cykly. Chování prvků při metamorfních procesech.13. Geochemické aureoly chemických prvků. Jejich vznik, klasifikace, význam.14. Přehled metod geochemické prospekce. Teoretické základy. Použití prospekční metodiky pro diagnostické účely sledování kontaminace životního prostředí.15. Uplatnění terénních geochemických prospekčních metod v praxí - výklady, film.16. Stopové prvky v kativních sedimentech a povrchových vodách.17. Geochemie městských a průmyslových oblastí, antropické geochemické vlivy. Geochemie průmyslových imisí a organických látek.

Literatura

Raclavská K., Raclavská H., Homola V. (2001): Geochemie. Učební texty, CD-ROM. Bouška, V. a kol. (1980): Geochemie. Akad. Praha.Dubanský, A., Zamarský, V.: Geochemie, díl II, skripta VŠB.Dubanský, A., Zamarský, V.: GEochemie, díl III, skripta VŠB.Mrňa, F. (1991): Užitá geochemie. Akad. Praha.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Helena Raclavská, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Helena Raclavská, CSc.