Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografie Evropy (GEOEVR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GEOEVR - Geografie Evropy, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je naučit studenty posuzovat vyspělost Evropy v celosvětovém měřítku. Získají dovednosti v oblastipřírodních, sociálních a ekonomických charakteristik evropského kontinentu. To jim umožní lépe pochopit a posuzovatpostavení i životní úroveň evropských zemí v celosvětovém měřítku. Ještě detailněji se tyto znalosti zaměřují naprostor České republiky a také Evropské unie. Dalším cílem předmětu je poskytnutí základních znalostí o geografickémpozadí světa a zejména prohloubení znalostí při posuzování socioekonomické váhy evropského kontinentu, jeho jednotlivýchstátů a vybraných regionů. Získají dovednost ocenění vlivu Evropy na okolní svět především v podmínkách globalizačnícha integračních tendencí a seznámí se s aktivitami v oblasti budování bezpečnostní architektury Evropy.

Osnova

1. Geografické přístupy a prostorové uspořádáníVědní struktura a zaměření geografie, prostorová teorie a geografická metodologie2. Státotvorný proces a geopolitická situace Evropy Stát jako prostorový útvar geografického zájmu, obecné vlastnosti a klasifikační úrovně státu, proměny politickémapy světa3. Evropa jako ekonomicky silný komplexně propojovaný prostorVšeobecná charakteristika světadílu, historie utváření evropské kultury a civilizace4. Socioekonomickogeografické regiony evropských států s vyspělou tržní ekonomikou Makroregiony severní, západní a jižní Evropy, Evropská unie a integrační procesy5. Socioekonomickogeografické regiony států východní a střední EvropyMakroregion střední Evropy, Česká republika a evropský hospodářský prostor, makroregion východní Evropy6. Postavení a rozvojové možnosti evropského kontinentuSociogeografická situace Evropy, výkonnost ekonomik evropských států, bezpečnostní architektura Evropy7. Problémy současné Evropy a komplexní řád světaKontinenty, světadíly, makroregiony a základní modely prostorového uspořádání dnešního světa, současná geopolitickásituace, perspektivy rozvoje evropského kontinentu.

Literatura

1. Šotkovský, I. (2012). Socioekonomická geografie: krajina lidské aktivity. Ostrava, VŠB ‑ Technická univerzitaOstrava2. Šotkovský, I. (2002). Hospodářská geografie. Ostrava, VŠB-Technická univerzita Ostrava

Požadavky

Žádné

Garant

RNDr. Ivan Šotkovský, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Ivan Šotkovský, Ph.D.