Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geofyzika (GF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GF - Geofyzika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Zvládnout obsah předmětu podle anotace. Naučit se aplikovat základní geofyzikální metody v geologické praxi

Osnova

1. Postavení geofyziky v naukách o Zemi, základní pojmy (geofyzikální pole, normální a anomální pole, základní způsoby zobrazování naměřených dat, jejich zpracování a interpretace), rozdělení geofyzikálních metod podle různých hledisek.geofyzikální komplexy2. Fyzikální pole využívaná v geofyzice.3. Základní fyzikální vlastnosti hornin ovlivňující měřená fyzikální pole.4. Geofyzikální mapy a odraz geologické stavby území v nich.5. Metody gravimetrické.6. Metody magnetometrické.7. Metody geoelektrické - metody stejnosměrného proudu, - metody elektrochemické, - metody elektromagnetické.8. Metody seismické - s přirozeným zdrojem vlnění, - s umělým zdrojem vlnění.9. Metody radionuklidové - metody radiometrické, metody jaderné geofyziky.7. Metody geotermické - kontaktní, bezkontaktní.8. Karotážní metody.U každé skupiny či konkrétní metody charakteristika měřeného pole, přístrojové techniky, metodiky měření a zpracování dat, typů zjištěných anomálií a jejich interpretace, příklady využití metody pro řešení konkrétních geologických či technických úloh.

Literatura

Gruntorád, J. a kol. (1985): Principy metod užité geofyziky. SNTL/Alfa, Praha,190 s.Pospíšil, L.,: 2007, Geofyzika a geodynamika,Fast, VUT Brno

Požadavky

Žádné

Garant

doc. RNDr. Lubomil Pospíšil, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Lubomil Pospíšil, CSc.