Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geoinformatika (GIF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GIF - Geoinformatika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem první části předmětu je seznámit posluchače s postavením a významem informatiky ve vědách o Zemi a s matematickýmizáklady řešení geoinformatických úloh, s nimiž se mohou setkat v jiných předmětech studia a v praxi. Hlavní důrazje položen na vysvětlení zásad výstavby informačních systémů v geovědách a jejich obecných vlastností. Druhá část předmětu se zabývá organizací geoinformačních služeb, dálkovým průzkumem Země, globálními polohovacímia navigačními satelitovými systémy a počítačovými sítěmi a učí, jak tyto pojmy chápat z teoretického i praktickéhohlediska.

Osnova

1. Úvod. Postavení informatiky ve vědách o Zemi. Základní pojmy (informace, informatika, informatizace).2. Matematické základy geoinformatiky - základy matematické logiky, fuzzy logiky, využití v geoinformatice.3. Matematické základy geoinformatiky - základy teorie množin, teorie fuzzy množin, využití v geoinformatice.4. Matematické základy geoinformatiky - základy teorie grafů, využití v geoinformatice.5. Dokumentografie.6. Geovědní faktografie.7. Datové struktury a databáze.8. Geografické informační systémy.9. Expertní a neuronové systémy.10. Dálkový průzkum Země.11. Globální polohovací a navigační satelitové systémy.12. Počítačové sítě a Internet.13. Geovědní informační služby.14. Zákonné předpisy a normy.

Literatura

Schejbal, C., Homola, V., Staněk, F.: Geoinformatika. - Pont, Košice, 2004.http://geologie.vsb.cz/geoinformatika/

Požadavky

Žádné

Garant

Doc. PaedDr. Vladimír Homola, Ph.D.

Vyučující

Doc. PaedDr. Vladimír Homola, Ph.D.Juraj Kisztner