Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografické informační systémy (GIS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GIS - Geografické informační systémy, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování předmětu Geografické informační systémy by měl být posluchač schopen:Znalosti a pochopení- diskutovat význam pojmu GIS- vysvětlit na jaké komponenty se GIS člení- popsat funkcionalitu a použití GIS v aplikačních oblastech- charakterizovat odlišná pojetí prostoru- vysvětlit modelování fenoménů reálného světa s využitím rastru a vektoru- zhodnotit rastrový a vektorový datový model- vyjmenovat a popsat základní vektorové objekty- vyjádřit základní myšlenky topologie- vyjádřit vztah mezi pojetími sítí a grafů- definovat datové struktury pro uložení vektorových dat- popsat matici spojitosti a způsob hledání nejkratší cesty- vysvětlit, co je diskretizační chyba- pojmenovat, seřadit a popsat kroky nutné k provedení projektu GIS - vyjmenovat typy a zdroje chyb prostorových dat- vědět jaké jsou principy Křovákova zobrazení a k čemu slouží S-JTSK- identifikovat základní zdroje prostorových dat- diskutovat o základních principech metody dálkového průzkumu ZeměAplikace- používat některý z programů (ArcGIS, Geomedia, GRASS GIS, Open Jump, ...)Analýza- rozlišit mezi programovými balíky (ArcGIS, Geomedia, GRASS GIS, Open Jump, ...) podle funkčních možností (sohledem na použitelná data a algoritmy)

Osnova

- Zkoumání a prezentace objektů, jevů a procesů reálného světa. Vědy o Zemi.- Vymezení a historie. Oblasti použití GIS.- Geoprvek a složky popisu geoprvku (tematická, časová, vztahová a funkční).- Data, prostorová data, geodata, metadata, informace, prostorové informace.- Prostor a odlišnost konceptů jeho vnímání. Euklidovský prostor. Určování polohy- Struktura aplikace GIS. Plánování a zavádění GIS.- Metody získávání prostorových dat.- Analýza prostorových dat v GIS.- Prezentace prostorových dat s využitím GIS.- Ostatní geoinformační technologie - fotogrammetrie, dálkový průzkum Země, globální navigační a polohové systémy.

Literatura

Rapant, P.: Geoinformatika a geoinformační technologie. VŠB-TU Ostrava, 2006. 500 str. ISBN 80-248-1264-9 . http://gis.vsb.cz/rapant/publikace/knihy/GI_GIT.pdfRapant, P.: Úvod do geografických informačních systémů. Skripta PGS. Program celoživotního vzdělávání "Geoinformatikaa geoinformační technologie". VŠB – TU Ostrava, 2002. 110 str.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Tomáš Peňáz, Ph.D.

Vyučující

Ing. Igor Ivan, Ph.D.Ing. David Kocichdoc. Ing. Petr Rapant, CSc.Ing. Jan TeslaIng. David Vojtek, Ph.D.