Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Systémy GIS v PO (GISPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GISPO - Systémy GIS v PO, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit posluchače se základními pojmy z oblasti geoinformatiky a v návaznosti na to pak s problematikougeografických informačních systémů, jako nástrojů využívaných v požární ochraně pro modelování vybraných problémůreálného světa. Absolvent předmětu má přehled o aplikacích geografických informačních systémů a získané teoreticképoznatky dokáže zhodnotit při návrhu možností využití GIS v dominantních předmětech studijního plánu.

Osnova

- Objekty, jevy a procesy reálného světa. Vědy o Zemi.- Geoprvek a složky popisu geoprvku (geometrická, tematická, časová, vztahová a funkční).- Využití GIS pro řešení prostorových analytických úloh.- Síťové analýzy. Alokace zdrojů a hledání cesty. Plánování polohy hasičských stanic a zásahových obvodů.- Modelování a vizualizace povodní.- Modelování šíření nebezpečných látek v atmosféře.- Informační podpora dispečerského pracoviště. GIS center tísňového volání Integrovaného záchranného systému.- Aplikace GIS pro zásahy hasičů záchranných složek.- Využití globálních navigačních a polohových systémů pro sběr dat a navigaci.- Aplikace mobilních technologií GIS.

Literatura

Rapant, P.: Geoinformatika a geoinformační technologie. Ostrava 2006, ISBN 80-248-1264-9 , dostupné on-line http://gis.vsb.cz/rapant/publikace/knihy/GI_GIT.pdf

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Tomáš Peňáz, Ph.D.

Vyučující

Ing. Tomáš Peňáz, Ph.D.