Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hydraulická a pneumatická doprava (HaPD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HaPD - Hydraulická a pneumatická doprava, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student získá znalosti z proudění suspenzí voda-pevná částice, vzduch-pevná částice. Pro laminární proudění suspenzíbude používat mocninovou rovnici toku a Binghamovou rovnici. Bude podrobně seznámen s výpočtem tlakového spádupři turbulentním proudění suspenzí, s návrhem odstředivého čerpadla, ventilátoru a optimalizaci pracovního bodu.Student bude schopen navrhovat technologii hydraulické i pneumatické dopravy, včetně návrhu strojního zařízení.

Osnova

PROGRAM PŘEDNÁŠEK1. Fyzikální vlastnosti dopravovaných materiálů. Křivka zrnitosti. Rozdělení disperzních soustav a jejich fyzikálnívlastnosti. Koncentrace. Viskozita suspenzí. Rychlost suspenze. Pohyb částice materiálu v proudu tekutiny.2. Sedimentační rychlost. Sedimentační rychlost v omezeném prostředí. Rychlost vznosu.3. Laminární proudění nenewtonovských kapalin. Mocninová rovnice toku.4. Rovnice binghamského toku.5. Turbulentní proudění tekutin a disperzních soustav v pot rubí. Rovnice spojitosti a pohybová rovnice pro turbulentníproudění tekutin a disperzních soustav.6. Struktura turbulentního proudění v potrubí.7. Isotermické a adiabatické proudění plynů potrubím. Tlakový spád pro zvedání a urychlení plynu. Rozvětvené aokružní potrubí při proudění plynů.8. Pohyb pevných částic v potrubí. Difuzní teorie proudění suspenzí. Gravitační teorie proudění suspenzí. Veličinyv příčném profilu potrubí.Výpočet parametrů hydraulické dopravy.9. Tlakový spád při proudění suspenzí. Durandova funkce. Tlakový spád pro nestejnoměr- materiály. Kritická rychlosta její výpočet.10. Strojní zařízení a technologie hydraulické dopravy. Potrubí. Armatury. Čerpadla. Dávkovací zařízení. Ekologickéukládání odpadů.11. Výpočet parametrů pneumatické dopravy, základní veličiny. Výpočet tlakového spádu. Pneumatická doprava provzdušněnéhomateriálu.12. Strojní zařízení a technologie pneumatické dopravy. Směšovače a podavače. Dopravní potrubí a příslušenství.13. Potrubní kontejnerová doprava. Rychlostní charakteristiky proudění kontejnerů. Tlakový spád.14. Opotřebení strojního zařízení, erozivní, abrazivní, korozivní. Volba materiálů. PROGRAM CVIČENÍ A SEMINÁŘŮ + INDIVIDUÁLNÍ PRÁCE STUDENTŮ1. Opakování mechaniky tekutin, seznámení s laboratoří.2. Koncentrace, rozsevová křivka, určení středního průměru zrna. 3. Měření viskozity rotačním viskozimetrem. 4. Laminární proudní suspenzí-výpočet tlakového spádu.5. Návrh pístového čerpadla pro hydraulickou dopravu jemných suspenzí.6. Měření intenzity turbulence a rychlosti žárovým anemometrem7. Měření spektrální výkonové hustoty fluktuací rychlosti turbulentního proudění.8. Výpočet tlakového spádu u hydraulické dopravy.9. Návrh bagrovacího čerpadla pro hydraulickou dopravu hrubodisperzní suspenze. 10. Výpočet základních parametrů dávkovače pro hydraulickou dopravu.11. Výpočet tlakového spádu a rychlosti materiálu u pneum. dopravy.12. Návrh tlakového zdroje pro pneumatickou dopravu.13. Pneumatická doprava provzdušněného materiálu.14. Výpočet parametrů kontejnerové dopravy.

Literatura

[1] Janalík, J.: Potrubní hydraulická a pneumatická doprava. Skripta VŠB TU Ostrava, 1999, 194 str.[2]Janalík, J. :Hydraulická a pneumatická doprava. Sbírka příkladů. Skripta VŠB TU Ostrava, 1996, 106 str.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Jana Jablonská, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jana Jablonská, Ph.D.prof. Ing. Jaroslav Janalík, CSc.