Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hospodářské dějiny ČSR/ČR (HD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HD - Hospodářské dějiny ČSR/ČR, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Vyjmenovat etapy hospodářských dějin ČSR/ČRPopsat dění v jednotlivých etapách hospodářských dějin ČSR/ČRVysvětlit vlivy vedoucí ke změnám v jednotlivých etapách hospodářských dějinPorovnat postavení Československa s jinými zeměmiObjasnit pokusy normalizačního vedení o reformu v 80. letech Uvést rozdíly mezi první a druhou systémovou transformací

Osnova

Vznik a vývoj industriální společnosti, průmyslové revoluce a důsledky objevů ve společnosti, hospodářství českých zemí a Slovenska v rakousko-uherské monarchii.2. Hospodářské dědictví po habsburské monarchii (změny vlastnických poměrů v průběhu nostrifikace a pozemkové reformy, upevnění čs. měny, osobnosti hospodářského života). 3. Etapy a hlavní rysy čs. hospodářského vývoje ve 20. letech (státní hospodářská politika vlád, situace v oblasti kapitálu, zahraniční kapitál, změna koncepce po r. 1925, prosperita 2. pol. 20. let). 4. Etapy a hlavní rysy čs. hospodářského vývoje ve 30. letech (dopady a průběh velké hospodářské krize v čs. hospodářství, státní intervencionismus, čs. východiska z krize, zbrojení, důsledky Mnichovské konference).5. Průmyslová výroba, zemědělství, vnitřní a zahraniční obchod (celková charakteristika, odvětvová skladba průmyslu, problémy lokalizace, živnostenské podnikání, výrobní řemesla, pozemková reforma a struktura zemědělských podniků, vývoj obchodní sítě a změny úlohy obchodu v jednotlivých vývojových etapách).6. Postavení Československa ve světovém hospodářství (srovnání výsledků hospodářského vývoje CSR s jinými zeměmi, relace mezi českých a zahraničním kapitálem, bilance hospodářství).7. Válečné řízené hospodářství v českých zemích a na Slovensku v období 2. světové války, germanizace hospodářství, důsledky.8. Podmínky a východiska pro první systémovou transformaci čs. ekonomiky 1945-48.9. Vývoj plánovitého řízení čs. ekonomiky v netržních podmínkách 1949-55.10. První pokus o reformu mechanismu fungování socialistické ekonomiky a jeho nezdar 1957-62.11. Nástup ke druhé hospodářské reformě a její násilné potlačení 1963-69.12. Přechod od druhé ekonomické reformy k obnovení dřívějšího modelu centrálního plánování v období normalizace (70. léta).13. Pokusy normalizačního vedení o reformu ekonomické soustavy v 80. letech.14. Strategie druhé systémové transformace čs. hospodářství po roce 1989, sociálně tržní hospodářství, jeho podstata a výsledky v 90. letech.

Literatura

Geršlová, J. – Sekanina, M. Teze k přednáškám předmětu Dějiny národního hospodářství. Ostrava 2002.Geršlová, J. – Sekanina, M. Lexikon našich hospodářských dějin. Praha, Libri 2003.

Požadavky

Žádné

Garant

Doc. PhDr.PaedDr. Milan Sekanina, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jana Geršlová, CSc.Doc. PhDr.PaedDr. Milan Sekanina, CSc.