Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hlubinné dobývání ložisek (HDL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HDL - Hlubinné dobývání ložisek, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student se naučí klasifikovat základní typy organizačních struktur předmětu Hlubinné dobývání ložisek a identifikovatjejich silné a slabé stránky. Cílem je definovat a reproduktovat fakta, interpretovat poznané informace v novýchsituacích a navzájem je srovnávat.magistři:Následně se studenti naučí analyzovat informace, vzájemně je propojovat, seřazovat dle důležitostí a využívat přiexperimentech a syntéze s cílem konkrétního doporučení.

Osnova

Cílem tohoto předmětu je prohloubení znalostí studentů v problematice technologií hlubinného dobývání ložisek prorůzné úložní podmínky a seznámení s konkrétními dobývacími metodami, včetně strojního zařízení. Posluchači jsouseznámeni se základními problémy v oblastech větrání, dopravy, degazace a odvodňování. Nastíněna je problematika dobývání ve složitých geologických podmínkách jako jsou velké hloubky, zvýšená plynodajnost, vodonosné horizonty a anomální jevy. V závěru je přednášenaproblematika zahlazování. Cílem tohoto předmětu je prohloubení znalostí studentů v problematice technologií hlubinného dobývání ložisek prorůzné úložní podmínky a seznámení s konkrétními dobývacími metodami, včetně strojního zařízení. Posluchači jsouseznámeni se základními problémy v oblastech větrání, dopravy, degazace a odvodňování. Nastíněna je problematikadobývání ve složitých geologických podmínkách jako jsou velké hloubky, zvýšená plynodajnost, vodonosné horizontya anomální jevy. V závěru je přednášena problematika zahlazování. Osnova přednášek:1. Rozdělení ložisek, technické vlastnosti hornin a zemin.2. Činitelé ovlivňující volbu dobývací metody.3. Vedení důlních děl ve vztahu k dobývací metodě.4. Základní charakteristika dobývací metody stěnování 5. Metoda komora-pilíř ve světovém i českém hornictví.6. Způsoby dobývání mocných uhelných slojí v lávkách.7. Moderní vybavení stěnových porubů.8. Základka9. Dobývání uhelných ložisek v obtížných báňsko-geologických podmínkách.10. Dobývání ložisek rudných, nerudných a uranových.11. Netradiční způsoby hlubinného dobývání ložisek.

Literatura

GRYGÁREK,J., KRYL,V., PETROŠ,V., HUDEČEK,V..: Základy hornictví, skripta IHI VŠB – TU Ostrava, Ostrava 2004,ISBN80-7078-693-2, 216 s.Vavro,M. a kol.: Technologie hlubinného dobývání uhelných ložisek, ES VŠB – TU Ostrava, Ostrava, 1993Grygárek,J.: Hlubinné dobývání rudných, nerudných a uranových ložisek, ES VŠB – TU Ostrava, 1995, ISBN 80-7078-258-7 ,157 s.SCHELLONG,L.,ŠEVČÍK,A.:Technologie a technická zařízení dobývání v porubech hlubinných dolů. Skripta VŠB-TU Ostrava2008, 131 s., ISBN 978-80-248-1687-6

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Vlastimil Hudeček, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Vlastimil Hudeček, CSc.Ing. Josef Chovanec, Ph.D.doc. Ing. Petr Žůrek, CSc.