Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hlubinné dobývání nerostných stavebních surovin (HDNSS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HDNSS - Hlubinné dobývání nerostných stavebních surovin, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je získat praktické dovednosti při dobývání stavebních nerostných surovin, hlubinným způsobem.

Osnova

Osnova přednášek:1. Vymezení nerudných a stavebních surovin a jejich charakteristika.2. Rozdělení nerudných a stavebních surovin ve vztahu k dobývání.3. Dobývací prostor, kapacita, životnost dolu a jeho povrchové objekty.4. Způsoby otvírky ložiska z povrchu, patrová otvírka.5. Rozdělení ložiska na úseky a dobývací bloky.6. Příprava ložiska k dobývání, vedení přípravných důlních děl.7. Základka jako faktor omezující poklesy povrchu.8. Přehled mechanizačních prostředků, vhodných pro hlubinnou těžbu nerudných a stavebních nerostných surovin9. Základní technologické operace při dobývání.10. Dobývací metody s volným vyrubaným prostorem a na skládku.11. Dobývací metody s vyztužováním a zakládáním vyrubaného prostoru.12. Dobývací metody se zavalováním průvodních hornin do vyrubaného prostoru.13. Likvidace ponechaných pilířů a vyrubaných prostor v dole.14. Bloková těžba v podzemí, její principy a zvláštnosti.

Literatura

Grygárek,J.: Hlubinné dobývání nerudných a stavebních nerostných surovin, ES VŠB – TU Ostrava, Ostrava, 1996, ISBN 80-7078-393-1 , 86 s.Trnka,O., Balla,L., Herel,J.: Hlubinné dobývání rudných a nerudných ložisek, SNTL/ALFA Praha, 1969Hornická příručka, díl II, kap. 16, SNTL/ALFA Praha, 1973

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Petr Žůrek, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Vlastimil Hudeček, CSc.Ing. Josef Chovanec, Ph.D.Ing. Václav Zubíček, Ph.D.doc. Ing. Petr Žůrek, CSc.