Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hlubinné dobývání uhelných ložisek (HDUL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HDUL - Hlubinné dobývání uhelných ložisek, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student se naučí klasifikovat základní typy organizačních struktur předmětu Hlubiné dobývání uhelných ložisek aidentifikovat jejich silné a slabé stránky. Cílem je definovat a reproduktovat fakta, interpretovat poznané informacev nových situacích a navzájem je srovnávat.magistři:Následně se studenti naučí analyzovat informace, vzájemně je propojovat, seřazovat dle důležitostí a využívat přiexperimentech a syntéze s cílem konkrétního doporučení.

Osnova

1. Rozdělení slojí podle úklonu a mocnosti.2. Příprava a dobývání komorováním.3. Příprava a dobývání pilířováním, zátinkováním, komoro-pilířováním, chodbicováním atd.4. Příprava pro dobývání stěnováním v plochém uložení.5. Příprava pro dobývání v šikmém a strmém uložení.6. Parametry ovlivňující délku stěnových porubů.7. Způsoby rozpojování uhlí při dobývání.8. Doprava uhlí ve stěnových porubech.9. Vyztužování stěnových porubů.10. Způsoby zakládání vydobytých prostor.11. Způsoby dobývání šikmých a strmých slojí.12. Zásady ražení, příprav a dobývání slojí ohrožených důlními otřesy, průtržemi uhlí a plynů, průvaly vod.

Literatura

SCHELLONG,L.,ŠEVČÍK,A.:Technologie a technická zařízení dobývání v porubech hlubinných dolů. Skripta VŠB-TU Ostrava2008, 131 s., ISBN 978-80-248-1687-6 Endel,K.: Technologie hlubinného dobývání uhelných ložisek, VŠB Ostrava, 1986Vavro,M. a kol.: Hlubinné dobývání uhelných ložisek, ES VŠB – TU Ostrava, 1993FRIES,J.: Dobývací komplexy velmi mocných slojí. Ostrava 2005, 195 stran, ISBN 80-248-0970-2

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Vlastimil Hudeček, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Vlastimil Hudeček, CSc.doc. Ing. Petr Žůrek, CSc.