Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická geologie (HG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HG - Historická geologie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je znalost a pochopení principů určování stáří hornin a geologických procesů. Studenti by měli dokázat odlišitjednotlivé etapy vývoje Země a definovat jejich charakteristické znaky.

Osnova

1. Úvod do historické geologie. Zákony a principy. Absolutní a relativní stáří. Biostratigrafie.2. Stratigrafické stupnice a jednotky. Stratotypy. Korelace. Základy paleogeografie. Sedimentační prostředí.3. Paleogeografické mapy a palinspastická schémata. Geotektonika.4. Vznik Země a její nejranější historie. Prekambrium, zvláštnosti, členění a vývoj.5. Prekambrium Fennosarmatie, na Britských ostrovech, Armorického a Českého masivu.6. Fanerozoikum. Kaledonská etapa.7. Variská etapa. Devon a karbon.8. Perm. Úvod do alpinské etapy.9. Trias, jura.10. Křída.11. Terciér.12. Kvartér.

Literatura

Chlupáč I., a kol. (2002): geologická minulost České republiky. Academia Praha.Kumpera O., Vašíček Z. (1988): Základy historické geologie a paleontologie. - SNTL, Praha.Mišík M., Chlupáč I., Cicha I. (1985): Stratigrafická a historická geológia. - SPN, Bratislava.Pek I., Vašíček Z., Roček Z., Hajn V., Mikuláš R. (1996): Základy zoopaleontologie. - Skripta - Vydav. UP, Olomouc.Kalvoda J., Bábek O., Brzobohatý R. (1998): Historická geologie. - Vydav. UP, Olomouc.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Petr Skupien, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Petr Skupien, Ph.D.