Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná hydrogeochemie (AHGF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AHGF - Aplikovaná hydrogeochemie, Hornicko-geologická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání znalostí o formách výskytu prvků ve vodách pomocí hydrochemických modelů. Aplikace modelových výsledkůna reálné systémy. Hodnocení ekotoxicity vodních systémů na základě znalostí formy výskytu prvků a porovnání sreálnými hodnotami.

Osnova

Hydrogeochemie je důležitá pro rozvoj celé řady souvisejících věd, včetně petrologie, mineralogie, pedologie, hydrogeologie,hydrobiologie. Je nutná i pro praktické činnosti, jako zásobování vodou, zavlažování a chov ryb. Hydrochemickéúdaje jsou důležité také při hodnocení koroze stavebních materiálů (beton a kov), pro analýzu minerálních vod,při vyhledávání ropy, rud a radioaktivních látek apod. Studium chemického složení vody je obzvláště důležité přiboji proti znečištění vodních nádrží. Výuka předmětu je členěna do tří částí:( 1 ) První část se zabývá tvorbou chemického složení přírodních vod. To zahrnuje jednak studium vody jako rozpouštědlapro komplex minerálů zemské kůry a jednak studium chemických procesů a vzájemné interakce s horninou, půdou, organismya atmosférou. Studuje se jejich stav v roztoku a jejich stabilita, stejně tak procesy sorpce, výměny a oxidačně-redukčníreakce. Tato část úzce souvisí s geochemií, zahrnuje tedy obecné otázky cyklu látek a migrace prvků v hydrosféře.( 2 ) V druhé části se věnujeme chemickému složení přírodních vod a hydrochemickému cyklu některých forem přírodníchvod a jejich závislosti na geografických podmínkách okolního prostředí. Toto členění úzce souvisí s hydrologiía je rozdělena na chemii řek a jezer, chemii moře a chemii podzemních vod a atmosférických vod.( 3 ) Třetí část se skládá z metod používaných v hydrogeochemii. V současné době se jedná především o spektroskopické,chromatografické, polarografické a další fyzikálně - chemické metody.

Literatura

Pitter P. (1999): Hydrochemie. VŠCH Praha

Požadavky

Žádné

Garant

Mgr. Monika Ličbinská, Ph.D.