Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologie (BIOB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BIOB - Biologie, Hornicko-geologická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Absolvováním předmětu bude student schopen popsat živou buňku, pocohpí základní životní procesy živých organismů,rozeznat jednoltivé druhy organismů, pochopí fungování společenstev rostlin, bude schopen identifikovat a vysvětlovatglobání problémy životního prostředí.

Osnova

1. Buněčná teorie. Stavba prokaryotické a eukaryotické buňky.2. Energie a život buněk (tok energie, dýchání, fotosyntéza).3. Genetika (stavba chromozómů, struktura DNA, RNA, genetické aspekty mitózy a meiózy, mutační změny genotypu).4. Diverzita organismů(viry, bakterie, houby, živočichové, rostliny).5. Vznik živých soustav a jejich evoluce.6. Vztahy mezi organismem a prostředím (nika, ekologická valence, ekologické optimum).7. Podmínky pro život ( klima, teplota, voda a vlhkost, světlo, půda).8. Druh (adaptace, specializace, genetický a fenotypický polymorfismus, fitness, jedinec).9. Populace (denzita, distribuce, věk, mortalita, natalita, populační růst a regulace, migrace a disperze organismů, vnitrodruhová a mezidruhová konkurence, predace, parazitismus a mutualismus).10. Společenstva (uspořádání společenstev v prostoru, struktura společenstva v čase – sukcese, stabilita, pružnost a rezistence společenstva).11. Ekosystémy (biosféra, tok energie a produktivita ekosystémů, trofická struktura, biochemické cykly, biomy).

Literatura

Rosypal a kol., Přehled biologie, 1987, SNP Praha.Smith, R.L., Elements of Ecology, 1991, Harper Collins Publishers, New York.Stonawski, J., Základy ekologie, 1993, UK Praha.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Barbara Stalmachová, CSc.

Vyučující

Ing. Lukáš KlimšaIng. Jiří Kupka, Ph.D.Mgr. Iva Melčáková, Ph.D.