Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Distribuované systémy (DistribSys)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DistribSys - Distribuované systémy, Hornicko-geologická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti jsou seznámeni s využitím těchto automatů v reálných technologických procesech. Výuka je hlavně zaměřenana praktické ukázky propojování PLC s PC a dalším zařízením včetně základů programování těchto systémů. V závěrupředmětu jsou studenti seznámeni s realizací vlastních diskrétních regulátorů. Po absolvování tohoto předmětu studentiby měli být schopni tvořit a vyvíjet základní diskrétní regulátory včetně návrhu logického řízení.

Osnova

1. Základní pojmy, propojení řídicích systémů s technologickým procesem.2. Hierarchická struktura distribuovaných systémů, možnosti vzájemné komunikace, typy PLC automatů.3. Možnosti propojení SLC 500 s PC, SW prostředky pro práci s SLC 500 a Micrologix. 4. Kompaktní a modulární PLC automaty, druhy, parametry a použití přídavných I/O karet.5. HW propojování PLC a měřícími a akčními prvky.6. Programování v žebříčkové logice – (I/O instrukce, instrukce pro přístup do bitově adresovatelné paměti) 7. Programování v žebříčkové logice – časovače8. Programování v žebříčkové logice – čítače9. Programování v žebříčkové logice – podprogramy, přesuny10. DA, AD karty – parametry, SW čtení a zápis.11. Základy logického řízení.12. Ukázka logického řízení na modelu výtah.13. Základní realizace regulačního obvodu s regulátorem s pevnou strukturou – typ PI.14. Základní realizace regulačního obvodu s regulátorem s pevnou strukturou – typ PD.

Literatura

KEBO, V., HRNČÍR, M. Malé programovatelné automaty Allen-Bradley, základní uživatelská příručka SLC-500, VŠB TU Ostrava 1996, 25 stran.MARTINÁSKOVÁ M.; ŠMEJKAL, L. PLC a automatizace 1. BEN - technická literatura, Praha 2002, 224 stran, ISBN 80-86056-58-9 .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Dr. Ing. Vladimír Kebo

Vyučující

doc. Dr. Ing. Vladimír KeboIng. Michal Řepka, Ph.D.