Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologie (EKO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO - Ekologie, Hornicko-geologická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Obeznámit se s problematikou životního prostředí z celkového hlediska. Rozlišovat rozdílné přístupy, odhadnouta nalézt nejvhodnější řešení pro konkrétní problematiku ŽP.Posluchači budou schopni si opatřit informace pro práci s praxí, prokázat všeobecný přehled a vyhodnotit danouproblematiku. Srovnávat jednotlivé přístupy a konfrontaci s praxí . Dokázat odvádět výsledky a řešit kvalitní prácezcela sám.Prokázat schopnost komunikace (aktivní mluvený i psaný projev), zvládnout odbornou terminologii.

Osnova

PŘEDNÁŠKYI. Obecná ekologie1. Systém ekologických věd, ekologie jako vědní obor - definice, vztahy k ostatním vědním disciplínám.2. Biosféra, její složky, charakteristika. Organismy a prostředí 2a) Abiotické faktory - sluneční záření, teplota, atmosféra, hydrosféra, pedosféra2b) Biotické faktory - faktory vnitroduhové, mezidruhové, antropogenní.3. Populace - základy autekologie.4. Společenstvo - základy synekologie. 5. Ekosystém - teorie ekosystému, geobiocenózy. Ekologická stabilita, homeostáza. 6. Koloběhy látek, biogeochemické cykly. Toky energie, produktivita ekosystému. Přenos informace, regulace. 7. Mezní činitelé, zákony minima a tolerance. Potravní vazby, trofické řetězce a sítě, regulace. 8. Dynamika ekosystému, aktivita ekosystému. Ekologická nika.9. Ekologie sladkých vod - ekosystém mokřad, rybník, řeka.. Ekologie souše - ekosystém les, agroekosystém a městský ekosystém. II. Ekologie člověka1. Ekologie člověka - pojetí. Evoluce člověka, urbanizační proces - industriální a postindustriální společnost2. Lidská populace a populační vývoj. Funkce člověka v ekosystému.3. Životní prostředí a zdraví - monitorování znečištění prostředí a expozice člověka, bioindikátory a biomarkery.4. Kulturní ekologie.5. Trvale udržitelný rozvoj.

Literatura

Herčík M.,: Životní prostředí - úvod do studia , skriptum Dirner, V. a kol. : Ochrana životního prostředí , publikace MŽP ČR a VŠB-TU Ostrava, 1997Herčík M. : Ochrana životního prostředí a legislativa, Ostrava, 2004

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.

Vyučující

Ing. Tomáš Bouchal, Ph.D.prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.Ing. Radka PřichystalováIng. Hana Švehláková