Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Experimentální technika v materiálovém inženýrství (ETMI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ETMI - Experimentální technika v materiálovém inženýrství, Hornicko-geologická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Vyjmenovat základní experimentální metody používané při analýze materiálů, popsat jejich princip a definovat, jakéskupiny vlastností materiálů je možno jednotlivými postupy stanovit.

Osnova

1. Úvod do teorie měření – základy metrologie. 2. Elektronová struktura látek. Pásové modely.3. -4. Analytické metody založené na interakci elektronů s látkou: - elektronová mikroskopie (rastrovací, Augerova) - elektronová difrakce - rentgenová mikroanalýza - hmotnostní spektroskopie5. Analytická metoda založená na interakci neutronů s látkou: neutronová difrakce.6. - 7. Analytické metody založené na interakci iontů s látkou: - spektroskopie rozptýlených, pomalých, sekundárních iontů, Rutherfordův zpětný rozptyl8. - 10. Analytické metody založené na interakci fotonů s látkou: - fotoelektronová spektroskopie - rentgenová spektroskopie, defektoskopie a difrakce11. - 12. Analytické metody založené na interakci elektrického pole s látkou: - autoemisní mikroskopie a spektroskopie13. Jaderné rezonanční metody - NMR, Mössbauerova spektroskopie.14. Speciální experimentální techniky (magnetické, optické, magnetooptické...)

Literatura

1. ECKERTOVÁ LUDMILA, FRANK LUDĚK, Metody analýzy povrchů - elektronová mikroskopie a difrakce. Academia, 1996.2. FRANK LUDĚK, KRÁL JAROSLAV, Metody analýzy povrchů - iontové, sondové a speciální metody. Academia, 2002.3. ECKERTOVÁ LUDMILA, Experimentální metody fyziky pevných látek – metody analýzy povrchů. Univerzita Karlova,Praha, 1982.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. RNDr. Richard Dvorský, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Richard Dvorský, Ph.D.