Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hydrochemie (Hch)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Hch - Hydrochemie, Hornicko-geologická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit s chemickým složením přírodních, pitných a odpadních vod, studovat procesy, které vtěchto vodách probíhají, ovlivňují formy výskytu jednotlivých látek ve vodách, jejich distribuci a vlastnosti.Předmět se zabývá původem, změnami a vlivem různých látek na vlastnosti vod.

Osnova

1. Fyzikální a chemické vlastnosti vody, složení a vlastnosti chemicky čisté vody. Chemické rovnováhy ve vodách.2. Látky ve vodách a jejich rozdělení. Vyjadřování kvalitativního a kvantitativního složení vod a látek v nichobsažených.3. Rozpustnost plynů, kapalin a tuhých látek ve vodách, fyzikální chemie povrchu, typy adsorpce. 4. Složení vod, rozdělení látek, skupinová stanovení, koloidní a anorganické látky ve vodách, 5. Kovy ve vodách, jejich chemismus, zdroje a výskyt ve vodách.6. Halogeny ve vodách, jejich geneze, chemismus, vlastnosti a význam.7. Sloučeniny síry, dusíku a fosforu ve vodách, výskyt a chemické vlastnosti.8. Oxid uhličitý, jeho iontové formy, uhličitanová rovnováha, pH vody, agresivita a stabilizace vody.9. Organické látky ve vodách, chemická spotřeba kyslíku, organický uhlík, biochemická spotřeba kyslíku.10. Druhy organických látek ve vodách, fenoly, huminové látky, pesticidy, tenzidy.11. Uhlovodíky (ropné látky), chlorované organické látky ve vodách.12. Druhy vod, přírodní, atmosférické, podzemní, minerální, povrchové.13. Pitná voda, požadavky na jakost pitné vody, hydrochemická klasifikace pitných vod.14. Odpadní vody, splašky, obecné údaje o vlastnostech a složení splaškových vod. 15. Průmyslové odpadní vody a jejich složení. Chemie kalů.

Literatura

Pitter P.: Hydrochemie, Vydavatelství VŠCHT Praha 2009, ISBN 978-80-7080-701-9 Malý J., Malá J.: Chemie a technologie vody, NOEL 1996, I. vyd. 197 s., ISBN 80-86020-13-4 Water Treatment Handbook, France: Degremont, 2007 vol.1. 785 p. ISBN 978-2-74030-0970-0Twort, A. Ratnayaka, D. Brand J.: Water supply, London IWA Publishing 2000, ISBN 0-340-72018-2

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Dr. Ing. Miroslav Kyncl

Vyučující

prof. Dr. Ing. Miroslav Kyncl