Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hydrologie (HL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HL - Hydrologie, Hornicko-geologická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Učivo je strukturováno do jednotlivých tematických okruhů s cílem seznámit studenty se základy hydrologie s hlavním zaměřením na moderní metody v hydrologii s využitím GIS, přičemž je kladne důrazna pochopení základních vazeb a procesů v hydrosféře, úlohu hydrometrie, sběru, vyhodnocování a interpretace hydrologickýchdat a režimových charakteristik útvarů povrchových a podzemních vod. Předmět přináší i základní analýzu a klasifikacihydrologických extrémů jako jsou povodně či sucha. Zároveň jsou diskutována i rizika současné globální hydrosféry,popř. konkrétní problémy v podmínkách Evropy a ČR.Výstupní znalosti, dovednosti a způsobilost:Po absolvování předmětu by měl student prokázat znalosti základních pojmů, pochopení základních procesů a jevův hydrosféře, být schopen vysvětlit hydrologické jevy a děje, které se v ní odehrávají. Předmět také umožňuje osvojitsi způsoby získávání hydrometeorologických dat a informací. Po porozumění jednotlivých souvislostí je student schopenvyužívat základních analytických úloh GIS ve vztahu k hydrologii a vodnímu hospodářství.

Osnova

Vymezení objektu studia a metod hydrologie, hydrosféra Země. Základní hydrologické pojmy, jejich klasifikace ahierarchie. Parametry hydrologických útvarů a jejich vztah ke krajinné sféře. Základy hydrometrie, měření a zpracováníhydrometeorologických dat. Standardní a moderní metody a nástroje hydrometrie, pozemní a distanční sběr dat s využitímDPZ. Analýza časových řad, režimové charakteristiky vodních útvarů. Hydrologické extrémy, extremita hydrometeorologickýchjevů a prvků. Hlásná a předpovědní povodňová služba v ČR. Interakce hydrologie a hydrogeologie v komplexním řešenívýskytu a dynamiky vodní složky v krajině, návaznost na další přírodovědné a technické disciplíny. Antropogenníovlivnění hydrosféry a vodní složky v krajině, kvantitativní a kvalitativní aspekty. Základní hydrologické analýzyv GIS.

Literatura

HRÁDEK, F., KUŘÍK, F. (2002): Hydrologie. Skriptum ČZU, Praha, 280 s.JANDORA, J., STARA, V., STARÝ, M. (2002): Hydraulika a hydrologie. Učební text. Brno, CERM & FAST VUT, 186 s.KŘÍŽ, V., SCHNEIDER, B., TOLASZ, R. (1994): Cvičení z meteorologie, klimatologie a hydrologie, Ostrava, PřF OU1994.STARÝ, M. (2005, 2010): Hydrologie. Učební text. Brno, CERM & FAST VUT, 213 s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. RNDr. Jan Unucka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ondřej Kosíkdoc. RNDr. Jan Unucka, Ph.D.