Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hydrologie II (HLII)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HLII - Hydrologie II, Hornicko-geologická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování předmětu by měl student prokázat rozšířené znalosti hydrologie s důrazem na aplikační sféru a hydroinformatiku,která je v podmínkách ČR a SR aplikována zejména na úrovni hydrometeorologie a hydrologické prognózy. Absolventby měl zvládnout kvalifikaci a kvantifikaci prvků a vazeb hydrologických systémů jakož i jejich vazby na ostatníprocesy v krajinné sféře. Předmět také umožňuje porozumět problematice výstavby a provozu hydrologických modelů,zejména srážkoodtokových, hydrodynamických a dynamických erozních, jakož i jejich vazeb na geografické informačnísystémy. Pro porozumění a osvojení této problematiky je využito v rámci cvičení výpočetní techniky a konkrétníchprogramových prostředků z oblasti matematického modelování a geoinformačních technologií.

Osnova

Shrnutí základních pojmů a principů hydrologie. Hydrologická prognóza a její nástroje. Vstupní data pro hydrologicképředpovědi (měření ze staniční sítě, distanční měření, předpovědi numerických atmosférických modelů apod.). Analogovémetody hydrologických předpovědí (metoda postupových dob, metoda jednotkového hydrogramu apod.). Metody používanév numerických hydrologických modelech (úpravy St. Venantových rovnic a vlnové aproximace, Muskingum-Cunge, SCS-CN,Green-Ampt, Van Genuchten, SAC-SMA, metoda lineární nádrže, recesní metoda apod.). Vodohospodářská díla a soustavy,možnosti simulace a predikce jejich vlivu na odtokové poměry v hydrologických modelech a v podmínkách neurčitosti(metoda Runge-Kutta, fuzzy řízení). Eroze a transport sedimentů, matematické vztahy používané pro jejich stanovení,nástroje pro numerické modelování této problematiky (dynamické erozní modely, hydraulické modely). Přístupy k dimenzovánímalých vodních nádrží a poldrů, další objekty pro snižování povodňového rizika. Stanovení záplavových zón s pomocíhydrodynamických modelů a GIS.

Literatura

JANDORA, J., STARA, V., STARÝ, M. (2002): Hydraulika a hydrologie. Učební text. Brno, CERM & FAST VUT, 186 s.JULIEN, P.Y. (2002): River Mechanics. Cambridge, Cambridge Univ. Press. 434 s.KOPÁČEK, J., BEDNÁŘ, J. (2005): Jak vzniká počasí. Skriptum UK. Praha, Karolinum. 226 s.STARÝ, M. (2005, 2010): Hydrologie. Učební text. Brno, CERM & FAST VUT, 213 s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. RNDr. Jan Unucka, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Jan Unucka, Ph.D.