Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hydroseparační procesy (HsP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HsP - Hydroseparační procesy, Hornicko-geologická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu hydroseparační procesy je prezentování metod odvodňování, zahušťování, flokulace minerálních surovina odpadů. Interpretace získaných informací v rámci laboratorních a experimentálních zadání.

Osnova

1. Podstata a účel úpravy nerostných surovin, volba způsobu úpravy. Základní pojmy a charakteristiky technologickýchprocesů úpravy surovin.2. Hlavní úpravnické procesy, jejich dělení dle principu. Separační procesy fyzikální, fyzikálně-chemické a chemickéa jejich základní technologické znaky.3. Gravitační technologie rozdružování nerostných (a druhotných) surovin statické a dynamické, teoretická podstataa možnosti aplikace.4. Fyzikálně-chemické a chemické metody úpravy látek a surovin, podstata jednotlivých technologických modifikacíflotace.5. Základy teorie soupádnosti, výpočet konečných pádových rychlostí a součinitele soupádnosti. Použitelnost pádovýchrychlostí při studiu procesů: sedimentace, hydraulické třídění, gravitační rozdružování.6.Pomocné úpravnické procesy, jejich dělení. Odvodňování a sušení hrubozrnných a jemnozrnných látek a suspenzí,principy a použitelnost. Technicko-technologické charakteristiky odvodňovacích zásobníků, třídičů, odstředivek,filtrů a sušáren. 7. Zahušťování a odvodňování jemnozrnných a kalových suspenzí. Charakteristika procesů koagulace a flokulace suspenzí.8. Technicko-technologická podstata procesu filtrace, podstata vakuové, hyperbarické a tlakové filtrace suspenzí.Technologické charakteristiky odkališť (kalových nádrží, lagun, kalových polí), způsoby naplavování, revitalizacestarých odkališť.

Literatura

Stanislav Kmeť: Flotácia. Vydavatelstvo ALFA, Bratislava, 1992. 350 s. ISBN: 80-05-00971-2František Špaldon : Úprava nerastných surovin, SNTL (ALFA), Bratislava 1986Jiří Vidlář, Oldřich Hodek. Základy úpravy užitkových surovin. I. a II. díl - 1. vyd.. - Ostrava : Vysoká školabáňská, 1984 - 423 s.,

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Miluše Hlavatá, Ph.D.

Vyučující

Ing. Miluše Hlavatá, Ph.D.Ing. Martina Lel\'ová