Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hydraulika (HUL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HUL - Hydraulika, Hornicko-geologická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět si klade za cíl seznámit studenty se základy problematiky klidu a proudění vody - hydrostatiky a hydrodynamiky.Jsou diskutovány stěžejní principy a mechanismy pro pochopení a aplikaci těchto poznatků v komplexním řešení problematikyvýskytu a pohybu vody v krajině a intravilánech obcí a měst. Jsou diskutovány základní rozdíly v hydraulice přorozenýchříčních koryt a stokových sítí.Výstupní znalosti, dovednosti a způsobilost:Po absolvování předmětu by měl student prokázat znalosti pojmů z oblasti výpočetní hydrauliky. Získané znalostipak uplatnit především v praktických aplikacích, které tvoří zejména analýzy říčního proudění pro aplikace v problematiceúprav koryt toků a jejich revitalizací.

Osnova

Úvod do hydrauliky. Hydrostatika a její základní zákonitosti a rovnice. Hydrodynamika, základní rovnice prouděníideálních a skutečných kapalin. Rovnice kontinuity, Bernoulliho rovnice, vlnové aproximace St. Venantových rovnic.Laminární a turbulentní proudění. Proudění v otevřených korytech. Tlakové proudění v potrubí. Přepady. Hydraulickévztahy pro plnění a prázdnění nádrží. Proudění mosty a propustky. Proudění v inundacích. Průsaky. Hydraulika sedimentůa rozpuštěných látek. Aplikace hydrauliky v technických a biotechnických úpravách koryt. Hydraulické modely a jejichzákladní principy – HEC-RAS, MIKE 11, MIKE 21c, EPA SWMM.

Literatura

JANDORA, J., STARA, V., STARÝ, M. (2002): Hydraulika a hydrologie. Skriptum. Brno, CERM. 186 s. ISBN 80-214-2204-1 TLAPÁK, V, HERYNEK, J (2001): Úpravy vodních toků a hrazení bystřin. Skriptum. Brno, MZLU, 150 s. ISBN: 80-7157-551-8

Požadavky

Žádné

Garant

doc. RNDr. Jan Unucka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ondřej Kosíkdoc. RNDr. Jan Unucka, Ph.D.