Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Industriální architektura (IA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu IA - Industriální architektura, Hornicko-geologická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět pojednává o historii a soudobých formách industriální architektury. Industriální architektura odráží specifickétechnologie jednotlivých oborů a dobové architektonické názory. Industriální architektura je chápána z pohleduurbanismu, funkce, konstrukce a estetiky.

Osnova

1. Stručný přehled vývoje města a přetvoření krajiny v jednotlivých historických obdobích2. Stručný přehled aplikace architektury na technické stavby v před industriálním období (mosty, skladiště, výrobníobjekty)3. Architektura 19. století a její aplikace na průmyslových stavbách 4. Architektura 20. století a její aplikace na průmyslových stavbách 5. Aplikace architektury na průmyslových a technických stavbách podle jednotlivých typologických druhů, volné armatury6. Aplikace architektury - energetika a elektrárenství (elektrárny vodní, tepelné atomové), 7. Aplikace architektury - plynárenství (plynárna, plynojem vodní, sytém MAN)8. Aplikace architektury - hornictví uhelné a rudné (těžní věže, těžní stroje, třídění a úprava uhlí) koksárenství 9. Aplikace architektury - hutnictví kovů a koksárenství (vysoké pece, ocelárny, koksovny)10. Aplikace architektury - textilní průmysl (faktorský sytém, soustředěné manufaktury, tovární výroba – přádelnya tkalcovny)11. Aplikace architektury - potravinářský průmysl (mlýny, sila a sýpky, sladovna, pivovary, cukrovary, lihovar)12. Aplikace architektury - doprava (silniční-mosty, zájezdní hostince, přepřahací stanice, garáže, benzínové pumpy,železniční – mosty, nádraží, remízy, vodárny skladiště, letecká-letiště, hangáry)13. Aplikace architektury - vodní stavby (regulace řek, vodní doprava, soustavy vodních děl)14. Soudobá architektura v historickém prostředí, obnova městských sídel a konverze průmyslových staveb na novévyužití

Literatura

Frampton K.:ModernArchitecture: A criticalHistory. Thames& Hudson, Londýn 2007.Unwin S.: Analysing Architecture. Routledge 2009. ISBN:978-0-451-48928-7Zatloukal, Pavel: Příběhy z dlouhého století. Olomouc 2002, ISBN 80-85227-49-5 Kučera, V.: Architektura inženýrských staveb. ČVUT, Praha 1995Pavlík M. a kol.: Regenerace historických budov, sídel a krajiny, ochrana památek. Praha 1998. Vyd. ČVUT.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Karel Kubečka, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Karel Kubečka, Ph.D.