Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kovy I (KOV I)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOV I - Kovy I, Hornicko-geologická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- Definovat význam studia struktury a vlastností technických materiálů;- Charakterizovat krystalovou strukturu kovů a jejich slitin, definovat poruchy krystalové mříže;- Popsat základní mechanické zkoušky;- Definovat základní technologické zkoušky;- Popsat základní typy rovnovážných binárních fázových diagramů;- Charakterizovat binární diagramy soustavy Fe-C a klasifikovat slitiny na bázi železa;- Objasnit základy tepelného zpracování kovů a slitin;- Charakterizovat technicky významné neželezné kovy a jejich slitiny;

Osnova

Přednášky: 1. Obsah předmětu, význam kovových materiálů. Zadání literatury. Základní rozdělení materiálů, meziatomové vazby. Krystalografie, indexy směrů a rovin. 2. Poruchy krystalové mřížky: bodové, čárové a plošné, jejich vlastnosti. Procesy difúze, Fickovy zákony. Zotavení a rekrystalizace, související diagramy. 3. Vliv vnějších sil na kovy, mechanická napětí a deformace (elastické, plastické), Hookův zákon. Tahová zkouška. 4. Zkoušky pevnosti v tlaku, ohybu, kroucení a střihu. Mechanické vlastnosti za vyšších teplot, tečení a relaxace. Únava, opotřebení a koroze materiálů 5. Zkoušky tvrdosti, zkoušení a hodnocení vrubové a lomové houževnatosti, tranzitní teploty. Trhliny a lomy. Technologické zkoušky, defektoskopie a diagnostika. 6. Krystalizace kovů a slitin, související termodynamika a kinetika. Segregace,rozdělovací koeficienty.Strukturaingotu,dendritická,polyedrická zrna, stabilita fází. 7. Základní typy binárních diagramů, rozpustnost a precipitace ve slitinách. Fázové přeměny (eutektická, peritektická, eutektoidní, peritektoidní), křivky chladnutí, pákové pravidlo. 8. Rovnovážný metastabilní a stabilní systém železo-uhlík. Rovnovážné struktury ocelí a litin. Vliv legujících prvků a nečistot na strukturu a vlastnosti ocelí. Přehled výroby ocelí. 9. Technologie tepelného zpracování ocelí: žíhání, kalení, popouštění. Perlitická, bainitická a martenzitická přeměna austenitu. Diagramy IRA a ARA. Vliv TZ na vlastnosti ocelí.10. Chemicko-tepelné zpracování ocelí: cementace, nitridace. Tepelně- mechanické zpracování. Přehled tvářených konstrukčních a nástrojových ocelí. Oceli na odlitky, litiny.11. Slitiny neželezných kovů, hlavně Al, Cu, Ni,jejich zpracování,vlastnosti a použití. Označování slitin podlenorem. 12. Další neželezné kovy: slitiny titanu, hořčíku, nízkotavitelné kovy, vysokotavitelné kovy, ušlechtilé kovy, polokovy. Intermetalika, kovová skla. Kovové kompozitní materiály.13. Slinuté kovy, výhody práškové metalurgie. Výroba, příprava, zhutnění a slinování prášků. Důležité slinuté materiály, porézní materiály, kovokeramické materiály.14. Hlavní zásady, postupy a kritéria při volbě kovových materiálů, polotovarů a výrobků. Použití norem, příruček,databází. Ekonomické i ekologické aspekty volby materiálu. Cvičení: 1. Náplň cvičení, podmínky pro udělení zápočtu, bezpečnost práce v laboratořích KMI 636. Krystalová geometrie – procvičení. 2. Tahová zkouška a zkouška vrubové houževnatosti – program č.1 (2-4 body.) 3. Zkoušky tvrdosti a technologické zkoušky – program č. 2 (1-3 b.) 4. Písemná kontrola studia (z krystalografie, zkoušení kovů a defektoskopie). 5. Diagram železo-uhlík, rovnovážné struktury typických ocelí a litin, použití metalografického mikroskopu – program č. 3. (2-4 b.) 6. Vybrané neželezné kovy, sledování struktury, stanovení velikosti zrna – program č. 4.(2-4b.) 7. Test z binárních diagramů a ocelí. Zápočet.

Literatura

- Silbernagel, A., Nauka o materiálu I (Kovy). ES, VŠB Ostrava, 2000, 150 s.- Ptáček, L.a kol., Nauka o materiálu I. AN CERM, Brno, 2003, 516 s.- Ptáček, L.a kol., Nauka o materiálu II. AN CERM, Brno, 2002, 392 s.- Sojka, J., Základy progresivních konstrukčních materiálů (www.person.vsb.cz)

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Stanislav Lasek, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Stanislav Lasek, Ph.D.