Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktikum z hydrometrie (PHM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PHM - Praktikum z hydrometrie, Hornicko-geologická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz si klade za cíl seznámit studenty se základy hydrometrie, měření a vyhodnocení hydrologických prvků. Jsoudemonstrovány základní techniky, jak tradiční jakou jsou hydrometrická vrtule nebo moderní metody ADCP apod. Výstupní znalosti, dovednosti a způsobilost:Student by měl po absolvování kurzu ovládat základní instrumentální vybavení používané v hydrologii či hydrometrii.Důležitou součástí je i intepretace dat a diskuze nejistot v měřených hydrologických datech.

Osnova

Hydrometrie a její význam pro hydrologii, hydrologickou prognózu a vodní hospodářství. Polohopisná a výšková měření,měření výšek a hloubek. Batygrafie a relativní topografie vodních útvarů. Podélný a příčný profil vodních toků.Využití CAD a GIS při stanovování geometrických a morfometrických parametrů vodních útvarů. Srážky a jejich měřenístaniční sítí a distančními metodami. Pozorování vodních stavů, kontinuální měření vodních stavů automatickýmistanicemi. Měření rychlosti proudění hydrometrickou vrtulí, určení průtočného profilu. Stanovení průtoku z bodovýchměření rychlostí. Stanovení průtoků pomocí měrných přelivů a pomocí odběrných nádob. Měření průtoků pomocí indikátorovýchmetod, ultrazvukové měření průtoků. Měrná křivka průtoků. Měření průtoků a charakteristik splavenin. Teplota vodya ledové jevy. Měření chemických a kvalitativních vlastností vody. Hydrologické pozorovací sítě, jejich využitív rámci Hlásné a předpovědní povodňové služby ČR.

Literatura

KŘÍŽ, V. (1988): Hydrometrie. SPN, Praha. 176 s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. RNDr. Jan Unucka, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Jan Unucka, Ph.D.