Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální technologie přípravy nových materiálů (STPNM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu STPNM - Speciální technologie přípravy nových materiálů, Hornicko-geologická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

předmětu jako seznam dovedností v PŘEDEPSANÝCH TERMÍNECH: IDENTIFIKOVAT, POJMENOVAT a REPRODUKOVAT fyzikální základy speciálních technologií přípravy nových materiálů. VYSVĚTLITdůležité zákonitosti z oblasti elementárních fyzikálních a fyzikálně chemických procesů a jejich praktického skládánído ucelených technologických řetězců. Prokázat schopnost APLIKOVAT, UŽÍVAT získané znalosti z výše uvedených oblastív praxi. Prokázat schopnost ANALYZOVAT fyzikální podstatu řešeného problému. Prokázat schopnost SUMARIZOVAT směrodatnéparametry řešeného problému. SHRNOUT možnosti fyzikálního řešení problému a STANOVIT HRANICE aplikovatelnosti jednotlivýchmetod.

Osnova

Cílem předmětu je rozšířit přehled posluchačů v oblasti elementárních technologických procesů, prohloubit pochopeníjejich fyzikálních principů a zvýšit schopnost absolventů navrhovat jejich užití v technologické praxi, resp. vprojektech vědy a výzkumu. 1. HISTORIE, SOUČASNOST A BUDOUCNOST TECHNOLOGIE1.1. Historické kořeny a vývoj1.2. Moderní technologie jako posloupnost navazujících elementárních fyzikálních, resp. fyzikálně chemických procesů1.3. Základní strukturní členění technologického řetězce2. ELEMENTÁRNÍ FYZIKÁLNÍ A FYZIKÁLNĚ CHEMICKÉ PROCESY2.1. Ohřev odporový, indukční, dielektrický2.2. Komprese izostatická, statická, rázová2.3. Působení ultrazvuku na materiál – svařování, mikrokavitace2.4. Působení vysokoenergetického kapalinového paprsku na materiál 2.5. Působení elektronového a iontového paprsku na materiál2.6. Působení laseru a plasmy na materiál3. VZNIK MATERIÁLU3.1. Nukleace a růst nové fáze3.2. Epitaxe3.3. Slinování jemné keramiky a kovů3.4. Polymerace3.5. Radiační katalýza3.6. Laserová, resp. oblouková ablace3.7. Rychlá solidifikace (Rapid Solidification)4. TRANSFORMACE MATERIÁLU4.1. Interkalace4.2. Tepelné procesy4.3. Fázové (transformační) přechody4.4. Restrukturalizace a rekrystalizace4.5. Segregace fází4.6. Difúzní procesy4.7. Magnetizace4.8. Radiační modifikace4.9. Restrukturalizace materiálu extruzí (protlačováním, ECAP)

Literatura

[1] Fiala, J., Mentl, V., Šutta, P.: Struktura a vlastnosti materiálů, ACADEMIA 2003[2] Hošek, J.: Úvod do nanotechnologie. Skripta ČVUT Praha 2010[3] Šesták, V. J.; Strnad, Z.; Tříska, A. a kol.: Speciální technologie a materiály, ACADEMIA Praha 1993[4] Zettlemoyer, A.C.: Nucleation, M. Dekker Inc., New York 1967[5] Mleziva, J.: Polymery - struktura, vlastnosti a použití, Sobotáles, Praha 1993[6] Hájíček, O.: Speciální materiály a technologie jaderných zařízení, SNTL, Praha 1964

Požadavky

Žádné

Garant

doc. RNDr. Richard Dvorský, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Richard Dvorský, Ph.D.