Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výpočetní hydraulika v říčních systémech (VHRS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VHRS - Výpočetní hydraulika v říčních systémech, Hornicko-geologická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámnit studenty s problematikou výpočetní hydrauliky a s nejrozšířenějšími programovými prostředkypoužívanými v této oblasti. Je diskutován nezbytný teoretický rámec říční hydrauliky včetně nejpoužívanějších metodnumerického řešení říčního proudění. Hlavní důraz je však kladen na praktickou činnost, která sestává z vybudování(schematizace) modelu říčního úseku, provedení simulací ustáleného, neustáleného proudění a transportu sedimentůa následně vizualizace výsledků (záplavová území, rychlosti proudění, transport sedimentů v korytech a inundačníchúzemích). Na úrovni schematizace říčního modelu je demonstrováno propojení nejrozšířenějších numerických modelůa GIS. V záverečných přednáškách jsou diskutovány aplikace výpočetní hydrauliky v inženýrské a environmentálníproblematice, výběr vhodných nástrojů a metod (1D x 2D modely, GIS preprocesory) a konečně procesy kalibrace averifikace modelů.Výstupní znalosti, dovednosti a způsobilost:Po absolvování předmětu by měl student prokázat znalosti pojmů z oblasti výpočetní hydrauliky a hydrodynamickýchmodelů. Získané znalosti pak uplatnit především v praktických aplikacích, které tvoří zejména analýzy říčního prouděnía záplavových zón pro potřeby krizového řízení, úpravy koryt toků, revitalizačních akcí a interakce srážkoodtokovýcha hydrodynamických modelů.

Osnova

Základy hydrauliky otevřených koryt. Základní vzorce pro hydrostatiku a hydrodynamiku, vlnové aproximace, numerickémetody v hydraulice a jejich aplikace v podmínkách ČR. Rozdělení hydraulických modelů dle standardních kritérií- počet dimenzí, schematizace koryt, možnosti propojení s GIS. Okrajové a počáteční podmínky hydraulických modelů.Preprocesing hydrodynamických modelů HEC-RAS a MIKE 11 v prostředí GIS. Schematizace, verifikace, provoz a kalibracehydrodynamických modelů HEC-RAS a MIKE 11. Postprocesing v GIS, vizualizace záplavových zón. Model MIKE 21c, srovnánís 1D modely HEC-RAS a MIKE 11. Platforma MIKE FLOOD. Možnosti propojení hydraulických modelů s modely srážkoodtokovýmia modely urbánní hydrologie a stokových sítí.

Literatura

JANDORA, J., STARA, V., STARÝ, M. (2002): Hydraulika a hydrologie. Skriptum. Brno, CERM. 186 s. ISBN 80-214-2204-1 NACHÁZEL, K., STARÝ, M., ZEZULÁK, J. et al. (2004): Využití metod umělé inteligence ve vodním hospodářství. Praha,Academia. 318 s. ISBN: 80-200-0229-4TLAPÁK, V, HERYNEK, J (2001): Úpravy vodních toků a hrazení bystřin. Skriptum. Brno, MZLU, 150 s. ISBN: 80-7157-551-8

Požadavky

Žádné

Garant

doc. RNDr. Jan Unucka, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Jan Unucka, Ph.D.