Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Voda v krajině (VK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VK - Voda v krajině, Hornicko-geologická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Učivo je strukturováno do jednotlivých tematických okruhů s cílem seznámit studenty s problematikou výskytu a oběhu vody v krajině, jakož i interakce vdoní složky s ostatními krajinnými procesy asystémy.Výstupní znalosti, dovednosti a způsobilost:Po absolvování předmětu by měl student prokázat znalosti základních pojmů, pochopení základních procesů a jevů,jejich mechanismů, včetně role jednotlivých složek krajinné struktury v problematice výskytu a oběhu vody v krajině.Zároveň jde o vytvoření celostního pohledu na procesy a jevy odehrávající se ve krajinné sféře, v jejich vzájemnémpropojení a souvislostech. Pochopení interakce jednotlivých složek a systémů krajinné sféry v aplikační sféře umožňujekvalifikovaný odhad jejich stavu, rizik a případného dalšího vývoje.

Osnova

Voda v krajině, hydrologické cykly a hydrologická bilance. Krajinná sféra a její struktura. Vodní útvary, jejich klasifikace a jejich dynamika. Malé vodní toky, malé vodní nádrže. Hydropedologie, hydrologická transformace v půdních komplexech. Hydromeliorace. Prvky krajinného pokryvu a využití půdy a jejichvliv na odtokové poměry území. Eroze půdy, možnosti stanovení a modelování. Úpravy toků a hrazení bystřin. Vodajako základní prvek ekologie krajiny. Revitalizace, územní systémy ekologické stability (ÚSES). Základy ekologie vodních útvarů. Studium vodních biotopů za využití indikátorových, lesnicko-typologických a geobiocenologických postupů. Odezva hydrologických systémů na změny prostředí. Přehled rámcové legislativy v ochraně vod a krajiny.

Literatura

BRÁZDIL, R. ET AL. (2005): Historické a současné povodně v České republice. Brno– Praha, Masarykova Univerzita a Český hydrometeorologický ústav, 369 s.HRÁDEK, F., KUŘÍK, F. (2002): Hydrologie. Skriptum ČZU, Praha, 280 s.JANEČEK et al. (1999): Ochrana zemědělské půdy před erozí. Praha, nakladatelstvíISV, 202 s.KANTOR, J et al. (2003): Lesy a povodně. Praha, MŽP. 48 s.KENDER, J. ed. (2004): Voda v krajině. Praha, Consult, 207 s.ŠTĚRBA, O. a kol. (2008): Říční krajina a její ekosystémy. Nakladatelství UP, Olomouc. 400 s. ISBN: 978-80-244-2203-9VÁŠKA, J.et al. (2000): Hydromeliorace. Praha, ČKAIT, 220 s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. RNDr. Jan Unucka, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Naďa Rapantová, CSc.doc. RNDr. Jan Unucka, Ph.D.