Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vakuová a kryogenní technika (VKT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VKT - Vakuová a kryogenní technika, Hornicko-geologická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Shrnout základní principy a zákony vybraných partií matematiky, fyziky, chemické fyziky a materiálůPopsat, objasnit a osvojit si jak metody získávání a vyhodnocení vakua, tak základy konstrukce vakuových a kryogenníchsoustavIlustrovat získané poznatky při řešení problémů praxe

Osnova

1. Úvod: Význam a využití vakuové a kryogenní techniky. Obory vakua. 2. Volné plyny: Ve statickém stavu. V dynamickém stavu - difuse a efuse plynu, vnitřní tření plynu, přenos energie.Proudění plynu - druhy a charakteristické veličiny, vakuová vodivost, čerpací rychlost. 3. Vázané plyny: Na povrchu - fyzikální a chemická adsorpce, charakteristické veličiny. Vypařování a kondenzace- tenze páry. Plyny v pevných látkách - rozpouštění a difuse plynů. 4. Získávání vakua: Vývěvy mechanické, paroproudé, difusní - charakteristiky, konstrukce. Spojení difusní a rotačnívývěvy. Vývěvy kryosorpční, sorpční a iontové, charakteristiky a konstrukce. 5. Měření vakua: Absolutní měřicí metody. Nepřímé měřicí metody - tepelné a ionizační manometry. Cejchování manometrů.Měření parciálních tlaků. Netěsnosti ve vakuových systémech - metody hledání, hledače netěsností.6. Vakuové soustavy: Základní principy konstrukce vakuových soustav. Prvky vakuových aparatur - rozebíratelné a pevné spoje. Materiály pro vakuovou techniku. 7. Metody a materiály kryogenní techniky: fyzikální vlastnosti, chladiva, zkapalňování plynů, skladování. 8. Kryogenní systémy: návrh a konstrukce, měření nízkých teplot.

Literatura

Groszkowski, J.: Technika vysokého vakua, SNTL, Praha 1980;Hrbek, J.: Vakuová a ultravakuová technika, ČVUT, Praha 1984;Jelínek, J., Málek, Z.: Kryogenní technika. Praha, 1982.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. RNDr. Petr Hlubina, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Petr Hlubina, CSc.