Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zakládání a údržba zeleně (ZaUZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZaUZ - Zakládání a údržba zeleně, Hornicko-geologická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit posluchače s problematikou zakládání, údržby a ochrany zeleně v sídlech a na sanovanýchplochách.

Osnova

Význam zeleně v krajině a v sídle. Zakládání zeleně – definice. Problematika zakládání zeleně a vegetačních prvkůurbanizovaném prostoru a v krajině. Letničky, dvouletky, cibuloviny, trvalky, vegetační prvky v nádobách a na konstrukci– technologie zakládání, pěstební systémy, udržovací péče.; Keře a stromy – živé ploty, liniové a plošné porosty– způsoby zakládání, zakládání plošné (záhonové) výsadby keřů, udržovací péče. Bodová výsadba stromů. Zelené opony.Přesazování vzrostlých dřevin. Projekty údržby – obsah a způsoby zpracování, hodnocení nákladovosti, intenzitnítřídy údržby, optimalizace nákladů, správa zeleně. Rozbor pracovních operací, dokončovací a rozvojová péče. Pěstebníopatření – vymezení obsahu, podklady pro navrhování. Nabídková řízení – příprava a náležitosti cenové nabídky nazakládání a údržbu díla zahradní tvorby.

Literatura

Hamata, M. a kol., Zakládání a údržba zeleně. Praha, ČZU, 2000. Stalmachová ,B. a kol. Nejlepší praktiky v managementu brownfieldů - část B. Ostrava , 2012. Best Practices.http://www.pictures-flowers.com/

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Barbara Stalmachová, CSc.

Vyučující

Ing. Jaroslava Bednářovádoc. Ing. Barbara Stalmachová, CSc.Ing. Lenka Urbancová, Ph.D.