Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zásobování vodou (ZV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZV - Zásobování vodou, Hornicko-geologická fakulta, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět v návaznosti na studijní předměty z předchozích ročníků seznamuje studenty s problematikou vodárenství(jímání a odběry vod, ochrana zdrojů) a zásobování vodou (doprava a rozvodné sítě) z hlediska funkčního a konstrukčního.

Osnova

1. Účel a význam vodovodů. Základní pojmy ve vodárenství. Vodní zdroje (druhy, výskyt v ČR). Obecné a specificképožadavky na jakost pitné, užitkové a provozní vody. 2. Potřeba vody, stanovení potřeb vody pro obyvatelstvo, průmysl, zemědělství a požární účely. Nerovnoměrnost potřebyvody a ztráty ve vodárenských zařízeních.3. Horizontální a vertikální a kombinované jímací objekty. Ochrana vodních zdrojů.4. Jímání povrchové vody, jímadla v tekoucích vodách. Jímací objekty údolních nádrží.5. Zvyšování vydatnosti vodních zdrojů, převody, infiltrace, využití srážkových vod. 6. Doprava a rozvod vody, druhy vodovodů, gravitační, výtlačné, tlaková pásma. 7. Vodovodní síť, druhy. Objekty a vybavení vodovodní sítě, armatury a vodoměry, domovní přípojky.8.-9. Dimenzování vodovodních sítí a řádů. Návrh světlosti trub, stanovení tlakových ztrát.10. Akumulace vody, vodojemy (druhy, vybavení, umístění, konstrukce, výpočet akumulace.11. Materiály vodovodních sítí, jejich provádění. 12. Čerpání a doprava vody, používaná zařízení, vodárenské čerpací stanice. Ochrana před rázy.13. Projektování, výstavba, provoz a údržba vodovodních sítí. Tlakové zkoušky vodovodních sítí.14. Koroze a inkrustace vodárenských sítí. Ochrana trubních materiálů. 15. Podchody vodovodů pod vodním tokem, komunikacemi, drážním tělesem, uložení vodovodního potrubí na mostní konstrukci.Cvičení:Semestrální práce na téma "Zásobování vodou v okolí mého bydliště"Výpočty potřeby vody, grafické znázornění.Výpočty návrhu dimenze potrubí a rozvodné vodárenské sítě. Tlakové ztráty (MIKE, DHI).Výpočet velikosti objemu vodojemu, grafické znázornění.Exkurze – dispečink (SmVaK nebo Povodí Odry a.s.).Zápočtový test.

Literatura

Kos, Zd., Říha J.: Vodní hospodářství 10. Skripta, ČVUT Praha 2000. ISBN 80-01-02261-7 Novák, J. a kol.: Příručka provozovatele vodovodní sítě, SOVAK Praha 2003, ISBN 80-238-9946-5 . Synáčková M., Šrytr P.: Inženýrské sítě, Doplňkové skriptum, ČVUT, 1999. Tesařík I. a kol.: Vodárenství - úprava vody. SNTL Praha 1986. Twort C.A.: Water Supply. 2000, London Šrytr P.: Městské inženýrství. Díl 1. a 2. Academia Praha, 1998, 2001Butler D., Davies J. (2010): Urban Drainage. 3rd Edition, 632 p., ISBN: 978-0-415-45526-8. Imprint: Spon Press.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Hana Škrobánková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Andrea KaločajováIng. Tereza Kučerováprof. Dr. Ing. Miroslav KynclIng. Hana Škrobánková, Ph.D.