Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hydrologie a klimatologie (HGKL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HGKL - Hydrologie a klimatologie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Učivo je strukturováno do jednotlivých tematických okruhů s cílem seznámit studenty se základy meteorologie a klimatologie s užším zaměření na hydrologické údaje a data, měření těchto prvků a jejichdalší využití pro hydrologickou prognózu a hydrometeorologické analýzy v GIS. Výstupní znalosti, dovednosti a způsobilost:Po absolvování předmětu by měl student prokázat znalosti základních pojmů, pochopení základních procesů a jevův atmosféře, být schopen vysvětlit meteorologické a klimatologické jevy a děje, které se v ní odehrávají. Předměttaké umožňuje porozumět problematice předpovědi počasí a osvojit si způsoby získávání meteorologických dat a informací.Zejména je předmět zaměřen na data hydrologická, hydrologické pojmy a procesy. Po porozumění jednotlivých souvislostíje student schopen využívat základních analytických nástrojů GIS.

Osnova

Přednášky :- Základní pojmy klimatologie a meteorologie.- Specifika atmosférických procesů. Vertikální členění a chemické složení atmosféry.- Fyzikální vlastnosti atmosféry (hustota teplota vlhkost vzduchu,).. .- Vertikální stabilita atmosféry (její podmínky, adiabatické procesy).- Atmosférické srážky - základy dynamiky atmosféry (pohyb vzdušných částic, vítr, denní a roční chod rychlosti větru). Meteorologické stanice, zpracování meteorologických údajů.- Klimatická pásma a jejich charakteristiky. Klimatické oblasti v ČR.- Hydrologie - základní pojmy. Hydrosféra a její členění. Vodní zdroje a vodní bilance Země.- Základní hydrologické metody (hydrologická bilance, stanovení přirozených a využitelných zdrojů, genetické metody, statistické, katrografické, indikační metody, metody modelování , DPZ a experimentálního výzkumu).- Rovnice hydrologické bilance a její prvky (metody stanovení, zpracování a přesnost získaných údajů).- Vodní útvary a jejich charakteristické fyzikálně-chemické vlastnosti (moře, řeky, jezera, podpovrchové vody - prosté, minerální a termální, vodní nádrže, vodohospodářské soustavy).- Říční síť - klasifikace, základní charakteristiky. Prameny - klasifikace, základní charakteristiky.- Vztahy mezi podzemními a povrchovými vodami na kontinentě a na styku se slanými mořskými vodami. Přetok podzemních vod do vod povrchových. Infiltrace povrchových vod do půdního a horninového prostředí.- Hydrologické pozorovací sítě. Způsoby vyhodnocování hydrologických měření.- ČSN a oborové normy v klimatologii, meteorologii, hydrologii a vodním hospodářství.Cvičení :- Charakteristiky a mapy klimatických oblastí.- Konstrukce povodí a stanovení základních prvků a charakteristik povodí.- Vyhodnocení režimních měření průtoků povrchového toku.- Vyhodnocení vydatnosti pramenů a stanovení využitelného množství pro vodárenské účely.- Výpočty průtočných množství (ředění stopovacích látek, průtok korytem, tenkostěnné přelivy).- Stanovení základního odtoku rozčleněním hydrogramu.- Řešení rovnice hydrologické bilance vybraného území.- Konstrukce mapy hydroizohyps vybraného území - řešení oblastí infiltrace z toku do kolektoru a naopak.-.Výpočty adiabatických změn teplot v troposféře za daných podmínek.- Stanovení třídy stability. Termodiagramy.-.Měření vybraných meteorologických prvků na ČHMÚ.-.Oblačnost. Určování druhů oblaků podle atlasu oblaků.-.Práce s vodohospodářskými mapami 1:50000.

Literatura

BEDNÁŘ, J. (2003): Meteorologie. Úvod do studia dějů v zemské atmosféře. Portál, Praha. 224 s. ISBN: 80-7178-653-5HRÁDEK, F., KUŘÍK, F. (2002): Hydrologie. Skriptum ČZU, Praha, 280 s.KRÁLOVÁ, H., ZVĚŘINA, Z. (2002): Vodohospodářská meteorologie a klimatologie.Skriptum FAST VUT, Brno, 152 s.KŘÍŽ, V., SCHNEIDER, B., TOLASZ, R. (1994): Cvičení z meteorologie, klimatologie a hydrologie, Ostrava, PřF OU1994.STARÝ, M. (2005, 2010): Hydrologie. Učební text. Brno, CERM & FAST VUT, 213 s.TOLASZ, R. ET. AL. (2007): Atlas podnebí Česka. Praha – Olomouc, Českýhydrometeorologický ústav a Univerzita Palackého, 255 s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. RNDr. Jan Unucka, Ph.D.

Vyučující

Ing. Martina HavlicováMgr. Ondřej Kosíkdoc. RNDr. Jan Unucka, Ph.D.