Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hloubení jam a šibíků (HJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HJ - Hloubení jam a šibíků, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíl předmětu je seznámit posluchače s technologiemi řažení podzemních děl, které jsou realizovány v mimořádnýchgeotechnických podmínkách a metodami výstavby podzemních objektů, které svými technickými parametry a účelem využitíleží mimo oblast standardních podzemních děl. Zde patří např. inženýrské sítě, produktovody ap., jejichž realizačnímetody se principiélně odlišují od tradičních metod výstavby podzemních děl. Do programu jsou zařazeny také technologiehloubení vertikálních jam. Předmět navazuje na předmět "mechanika hornin a zemin" a "podzemní stavitelství". Tentopředmět rozšiřuje odborné znalosti v problematice, která není standardní náplní studia v předmětu „podzemní stavitelství“.Absolventa studijního oboru geotechnika profiluje a připravuje k činnosti v oblasti projektování a realizace širokéškály podzemních objektů.

Osnova

Přednášky: 1. Úvod, charakteristika složitých podmínek (přírodní, antropogenní, technicko- organizační), principy,systematika a přehled realizačních postupů výstavby podzemních děl ve složitých podmínkách. 2. Realizace podzemníchděl pod ochranou stlačeného vzduchu - kesonování. 3. Zmrazování. 4. Jehlování, hnané pažení, obrysový výrub, štítování,protláčení. 5. Mikrotunelování, horizontální vrtání, bezvýkopové technologie. 6. Zasypávaná podzemní díla, naplavovanápodzemní díla. 7. Environmentální dopady podpovrchových podzemních děl, jejich prognóza a prevence. 8. Technologiehloubení jam. Zaústění zařízení staveniště. 9. Výztužní konstrukce, materiál, parametry. 10. Klasické hloubeníjam ä šachtic. 11. Prohlubování, rozšiřování jam. Hloubení slepých jam. 12. Vrtání jam. 13. Speciální technologiehloubení. 14. Přednáška odborníka z praxe - case histories. Cvičení: 1. Zpracování a odevzdání studie realizacevýstavby horizontálního podzemního díla ve složitých přírodně technických podmínkách (individuální pro každéhoposluchače). Vystoupení a informování o zadaném tématu na cvičení. 2. Komplexní návrh technologie hloubení jámyklasickou technologií ve zjednodušených geotechnických podmínkách: - návrh druhu a parametrů výztužní konstrukce- technologický postup trhacích prací při hloubení - stanovení strojního vybavení a výpočet technologických časůhlavních pracovních operací hloubícího cyklu (vrtání, odstřel, odkliz rubaniny, vyztužování a vystrojování jámy)- pomocné operace (separátní větrání, vzduchové hospodářství, čerpání vody). Programy: 1. Studie výstavby horizontálníhopodzemního díla raženého v obtížných geotechnických podmínkách. 2. Návrh klasické technologie hloubení jámy nebošachtice. Multimediální pomůcky použité k výuce: Odborný výklad na přednáškách je podpořen audiovizuálními prostředky.Standardní, trvale používanou pomůckou je zpětný projektor k promítání transparentních předloh (folie). Výuku doplňujepříležitostná prezentace video záznamů, s cílem dokumentovat přednášenou problematiku reálnou skutečnosti.

Literatura

1. K. Exner: Speciální metody ražení. ES VŠB Ostrava 1983 2. K. Exner: Hloubení jam. ES VŠB Ostrava 1984 3. F. Klepsatel: Bezvýkopová výstavba podzemných vedení. ALFA Bratislava 1986

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Karel Vojtasík, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Karel Vojtasík, CSc.