Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Heuristické a nekonvenční metody optimalizace I (HNMOI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HNMOI - Heuristické a nekonvenční metody optimalizace I, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět doplňuje základní spektrum předmětů zaměřených na procesní optimalizaci v dopravních systémech. Zabýváse problematikou metod, které nacházejí své uplatnění při optimalizaci v případech, kdy exaktní metody nejsou efektivní,selhávají nebo nejsou k dispozici.

Osnova

Hlavní témata (osnova) předmětu po jednotlivých týdnech (blocích) výuky:1. Úvod do heuristických a nekonvenčních metod – úvod do problematiky, možnosti využití v dopravní praxi2. Elementární prosté heuristiky (EPH) – charakteristika EPH, ukázky využití EPH v dopravních aplikacích3. Pokročilé prosté heuristiky (PPH) – charakteristika PPH, ukázky využití PPH v dopravních aplikacích4. Metaheuristiky – úvod do problematiky (metaheuristické strategie, metaheuristické techniky - simulated annealing,tabu search)5. Metaheuristiky - ukázky využití metaheuristik v dopravních aplikacích6. Genetické algoritmy (GA) – úvod do problematiky GA, základní struktura GA, základní genetické operátory7. Genetické algoritmy – příklady využití genetických algoritmů v dopravních aplikacích8. Neuronové sítě (NN) – úvod do problematiky NN, klasifikace NN, základní problémy, typologie úloh, metody učení9. Neuronové sítě – příklady využití neuronových sítí v dopravní praxi10. Max plus algebra (MPA) – úvod do problematiky MPA, základní matematické operace v MPA z pohledu optimalizace11. Max plus algebra – ukázky využití Max-plus algebry v dopravních aplikacích12. Petriho sítě – úvod do problematiky, C/E Petriho sítě, P/T Petriho sítě.13. Barevné Petriho sítě.14. Barevné Petriho sítě – ukázky využití barevných Petriho sítí v dopravních aplikacích.

Literatura

JANÁČEK, J.: Optimalizace na dopravních sítích. Žilina: ŽU v Žilině. 2006. ISBN 80-8070-586-0 . Vysokoškolská učebniceHYNEK, J.: Genetické algoritmy a genetické programování. Praha: Grada Publishing. 2008. ISBN 978-80-247-2695-3 .MonografieJANÁČEK, J., JANÁČKOVÁ, M., SZENDREYOVÁ, A., GÁBRIŠOVÁ, L., KOHÁNI, M., JÁNOŠÍKOVÁ, L.: Navrhovanie územne rozľahlýchobslužných systémov. Žilina: ŽU v Žilině. 2010. ISBN 978-80-554-0219-2 . MonografieStudijní opory dostupné na http://homel.vsb.cz/~dor028/.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Dušan Teichmann, Ph.D.

Vyučující

Ing. Michal Dorda, Ph.D.Ing. Dušan Teichmann, Ph.D.