Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hospodářská geografie (HOSGEO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HOSGEO - Hospodářská geografie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je rozšířit okruh znalostí o ekonomické váze jednotlivých regionů světa. Světový ekonomický řád je nemalou mírou ovlivněn hospodářskou rozvinutostí jednotlivých států světa, popř. regionálních či mezinárodních ekonomických seskupení. Ekonomická, sociální, politická a regionální geografie tvoří základní orientaci pro posouzení stavu rozvoje hospodářství z pohledu utváření nových prostorových vazeb.Vyučování předmětu hospodářské geografie by mělo pomoci ekonomům si osvojit základy geografického myšlení tj. naučitse pracovat s ekonomickými jevy v prostorových (regionálních) souvislostech. Měli by získat schopnost odlišovatjednotlivé části zemského povrchu (kontinenty, integrační seskupení, regiony, státní útvary apod.) na základě předpokladůpro hospodářskou činnost, uvědomit si zákonitosti prostorové organizace a vytvořit si alespoň přiměřenou představuo tom, že různé druhy ekonomické aktivity přinášejí lidem v odlišných regionech rozdílný ekonomický efekt.

Osnova

1. Obecné znaky geografie světového hospodářství.2. Ekonomické vztahy a krajinná sféra.3. Prostorový řád a význam státu.4. Regionální úroveň prostorového řádu.5. Analýza lidského zdroje v geografickém pohledu.6. Vznik a vývoj center světové ekonomiky.7. Postavení České republiky ve světovém hospodářství.8. Geografie světového zemědělství.9. Industrializace, cesta pokroku?10. Ekonomický řád světa v geoprostorových souvislostech.

Literatura

1. Šotkovský, Ivan. Socioekonomická geografie (prostředí lidské aktivity). Ostrava: VŠB - Technická univerzitaOstrava, 2012. ISBN 978-80-2č8-2624-0.2. Šotkovský, Ivan. Hospodářská geografie. Ostrava: VŠB - Technická univerzitaOstrava, 2002. ISBN: 80-248-0066-7

Požadavky

Žádné

Garant

RNDr. Ivan Šotkovský, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Ivan Šotkovský, Ph.D.