Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hospodářská politika B (HP B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP B - Hospodářská politika B, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- charakterizovat stabilizační politiku a hospodářské cykly- porovnat teoretické přístupy k deficitu státního rozpočtu a jeho vlivu na ekonomiku- vysvětlit rozdíly mezi stabilizační a prorůstovou politikou- využít závěry růstových modelů při sestavování prorůstové politiky- objasnit a porovnat další hospodářské politiky, jako např. strukturální politiku, politiku ochrany hospodářskésoutěže, sociální politiku, politiku zaměstnanosti a regionální politiku

Osnova

1. Stabilizační politika.2. Fiskální politika jako nástroj stabilizační politiky.3. Fiskální nerovnováha.4. Monetární politika jako nástroj stabilizační politiky.5. Keynesiánské a monetaristické pojetí stabilizační politiky.6. Vnější hospodářská politika a stabilizace ekonomiky.7. Prorůstová politika8. Strukturální politika.9. Politika ochrany hospodářské soutěže.10.Sociální politika, její pojetí a funkce ve společnosti.11.Politika rozdělování.12.Politika zaměstnanosti, její cíle a nástroje.13.Regionální politika, její charakteristika.14.Politika ochrany životního prostředí.

Literatura

KLIKOVÁ, Christiana, Igor KOTLÁN a kol. Hospodářská politika: 3. vyd. Ostrava: SOKRATES, 2012. ISBN 978-80-86572-76-5 ŽÁK, Milan. Hospodářská politika. Praha: VŠEM, 2006. ISBN80-86730-04-2. URBAN, Luděk et al. Hospodářská politika. Praha: Victoria Publishing, 1994. ISBN 80-85865-01-7 .

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Christiana Kliková, CSc.

Vyučující

Ing. Lenka Filipová, Ph.D.prof. Ing. Christiana Kliková, CSc.