Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hospodářská politika C (HP C)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP C - Hospodářská politika C, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- charakterizovat možnosti hospodářské politiky v různých formách společenského uspořádání- identifikovat příčiny politickohospodářských jevů a jejich souvislostí- obhajovat účinnost vybraných národohospodářských opatření- vysvětlovat nutnost konkrétních národohospodářských akcí- uvést rozdíly mezi anglosaským a kontinentálním pojetím hospodářské politiky

Osnova

1. Politické aspekty hospodářské politiky. Pojetí politiky, politická moc. 2. Stát v politickém systému.3. Hospodářská politika a stát. Stabilita společnosti, efektivnost a racionalita, pragmatická HP. 4. Možnosti a meze hospodářské politiky5. Korupce jako významné omezení hospodářské politiky. 6. Teorie hospodářské politiky. Kontinentální a anglosaský přístup, ordoliberalismus, pojetí hospodářské politiky,institucionální prostředí hospodářské politiky.7. Společenské rozhodování v hospodářské politice.8. Zájmové skupiny a jejich místo v hospodářské politice.9. Lobbing v ČR a v EU.10.Korporativismus.11.PPP projekty v hospodářské politice.12.Rozhodovací procesy v hospodářské politice. Pojetí hospodářsko-politických rozhodnutí, hospodářsko-politicképlánování, koordinace plánováním, regulace.13.Úloha informací v hospodářské politice.14.Změny v hospodářské politice v novém tisíciletí.

Literatura

KLIKOVÁ, Christiana, Igor KOTLÁN a kol. Hospodářská politika: 3. vyd. Ostrava: SOKRATES, 2012. ISBN 978-80-86572-76-5 ŘÍCHOVÁ, Blanka. Úvod do současné politologie. Praha: Portál, 2002. ISBN 80-7178-628-4 . URBAN, Luděk et al. Hospodářská politika. Praha: Victoria Publishing 1994. ISBN 80-85865-01-7 .

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Christiana Kliková, CSc.

Vyučující

Ing. Jiří Gregorprof. Ing. Christiana Kliková, CSc.doc. Ing. Zuzana Kučerová, Ph.D.