Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hospodářská politika EU (HP EU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HP EU - Hospodářská politika EU, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

. Popsat vývoj integračního procesu a jeho vliv na hospodářskopolitické cíle ES/EU,2. Identifikovat různé cíle a vysvětlit jim odpovídající nástroje hospodářské politiky v odlišných etapách vývojeintegračního procesu,3. Aplikovat získané poznatky na řešení aktuálních ekonomických problémů ES/EU,4. Analyzovat hospodářskopolitickou situaci v ES/EU a diskutovat možnosti řešení.

Osnova

1.Cíle hospodářské politiky EU. Hospodářská, sociální a teritoriální koheze. Lisabonská agenda. Strategie Evropa2020. Rozšiřování versus prohlubování integrace EU. Acquis communautaire.2.Mezinárodní hospodářská spolupráce v podmínkách globalizace světové ekonomiky. Postavení Evropské unie ve světovéekonomice. EU a její členové při překonávání projevů hospodářské krize.3.Právní, institucionální a finanční předpoklady nadstátní regulace (governance) a výkonu hospodářské politikyv Evropské unii. Společný rozpočet EU. Lisabonská smlouva – odstraňování deficitu demokracie, subsidiarita. 4.Prohlubování integračního vývoje od celní unie k jednotnému vnitřnímu trhu. Hospodářskopolitická opatření potřebnák jeho fungování. Jednotný evropský akt. Harmonizace daní. Sociální aspekt JVT. 5.Politika ochrany hospodářské soutěže a její význam pro jednotný vnitřní trh. Problematika kartelových smluv ajednání ve shodě, dominantního postavení na trhu a státních podpor firmám. Politika ochrany spotřebitele. 6.Měnová spolupráce v Evropě od 50. do 90. let. Evropský měnový systém, jeho fungování a účinnost. 7.Etapy formování Evropské hospodářské a měnové unie. Společná měnová politika. Formování bankovní unie.8.Spolupráce v oblasti fiskální politiky. Formování fiskální unie.9.Postavení EU v mezinárodních obchodních vztazích. Společná obchodní politika. 10.Společná zemědělská politika a její reformy. Politika obnovy venkova. Společná rybářská politika. 11.Společná dopravní politika. Budování transevropských sítí. 12.Strukturální politika EU. Strukturální fondy EU. Podpora malých a středních podniků. 13.Politika podpory výzkumu a technologického rozvoje v EU. Vesmírná politika EU.14.Politika ochrany životního prostředí v EU. Energetická politika v EU. Program 20-20-20 do roku 2020.

Literatura

1. BALDWIN, Robert a Charles WYPLOSZ. Ekonomie evropské integrace. Praha: Grada Publishing, 2008. ISBN 978-80-247-1807-1 .2. KUČEROVÁ, Irah. Hospodářské politiky v kontextu vývoje EU. Praha: Karolinum, 2010. ISBN 978-80-246-1628-5 . 3. NAVRÁTIL, B., R. KAŇA a B. ZLÝ. Evropská unie a integrační procesy. Terminologický slovník (aktualizovaný poLisabonské smlouvě). Ostrava: Ekonomická fakulta VŠB-TU Ostrava, 2012. ISBN 978-80-248-2904-3 .4. ŠREIN, Z. Mechanismy hospodářské politiky Evropské unie. Ústí nad Labem: UJEP, 2008. ISBN 978-80-7414-0778- 8.5. ZLÝ, B. Úvod do teorie mezinárodní ekonomické integrace. Brno: Tribun EU, 2009. ISBN 978-80-7399-719-9 .

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Boris Navrátil, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Lenka Fojtíková, Ph.D.Ing. Boris Navrátil, CSc.