Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hydraulika pracovních a výrobních strojů (HPaVS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HPaVS - Hydraulika pracovních a výrobních strojů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti v předmětu uplatní znalosti z předmětů Hydraulické prvky a systémy a z Projektování hydraulických mechanismůa aplikují je na hydraulické systémy pracovních a výrobních strojů. Seznámí se s funkcí vybraných pracovních avýrobních strojů a dovedou pro ně navrhnout hydraulický pohon nebo převod. Dovedou analyzovat vlastnosti a chovánístroje a pohonu a navrhovat nebo upravovat jeho řízení podle požadavků zadání. Seznámí se se specifickou problematikoujednotlivých strojů a jejich pohonů, jako jsou pohony podvozku mobilních strojů, hydrostatické převody mobilníchstrojů, pohony nadstavby mobilních pracovních strojů, energeticky úsporné hydrostatické systémy, akumulátorové systémy, s emulzní a vodní hydraulikou apod.

Osnova

Osnova přednášek:1. Aplikace hydrostatických pohonů a převodů u mobilních pracovních strojů. Specifické požadavky na hydraulikumobilních strojů (rýpadel, nakládačů, dozerů, silničních strojů, stavebních a zemních strojů) aj.2. Pohon pojezdu mobilních strojů. Skladba pohonu. Spalovací motor: konstrukce, řízení, charakteristiky.3. Momentové charakteristiky pohonů a pracovních mechanizmů. Pracovní bod pohonu. Rozběh pohonu.4. Hydrostatický převod. Řízení hydrostatického převodu. Charakteristiky hydrostatického převodu. Problematikafiltrace, chlazení, doplňování průtokových ztrát.5. Vícemotorové pohony pojezdu mobilních strojů. Realizace funkce diferenciálu paralelně řazenými hydromotory.Řízení směru jízdy. Servořízení mechanickohydraulické a elektrohydraulické.6. Hydrostatické pohony nadstavby mobilních strojů. Sekcionární rozváděče, proporcionální rozváděče pro mobilnítechniku. Kompenzace vlivu zátěže tlakovými váhami.7. Energeticky úsporné pohony. Load-Sensing systémy s otevřeným otevřeným středem a uzavřeným středem.8. Hydraulické lisy. Akumulátorové pohony a aplikace vestavných ventilů u lisů.9. Elektrohydraulické pohony robotů a manipulátorů. Elektrohydraulické rychlostní a polohové servomechanizmy urobotů, manipulátorů, obráběcích strojů, letadel, vojenské techniky.10. Zajištění synchronního chodu dvou a více hydromotorů. Aplikace: vodní díla, jevištní technika, zvedací zařízení.11. Hydraulika v dolech. Specifické požadavky na emulzní a vodní hydrauliku.12. Hydraulika v hutích. Elektrohydraulická regulace tloušťky plechu na válcovacích tratích.13. Hydraulika v osobních automobilech: hydraulické brzdy, hydraulické převodovky, hydraulické tlumiče, protiskluzovéABS systémy.14. Hydraulická zařízení pracující v prostředí s nebezpečím výbuchu. Jiskrově bezpečné řídicí prvky a pohony.Osnova cvičení:1. Opakování: značky hydraulických prvků. Základní hydraulické obvody.2. Vlastnosti pracovních kapalin hydraulických obvodů: viskozita, stlačitelnost. Návrh pracovní kapaliny pracovního nebo výrobního stroje. 3. Návrh a výpočet hydraulického obvodu s uvažováním tlakových ztrát a účinností.4. Momentové charakteristiky pohonů, mechanizmů, volba pracovního bodu.5. Návrh a výpočet hydrostatického převodu.6. Vícemotorové pohony. Synchronní chod hydromotorů.7. Program č. 1: Návrh hydrostatického pohonu pojezdu a převodu mobilního stroje.8. Program č. 2: Návrh hydrostatického pohonu nadstavby mobilního stroje.9. Energeticky úsporný systém s LS regulačním hydrogenerátorem. Návrh, výpočet.10. Úloha č. 3: Návrh hydrostatického systému lisu.11. Hydrostatický pohon s akumulátorem.12. Návrh obvodu s vestavnými ventily.13. Dynamika systému hydraulický pohon – stroj.14. Polohový servomechanizmus pro řízení válcovací mezery na válcovně kvarto. Zápočet.

Literatura

[ 1] Kopáček, J.; Pavlok, B. Tekutinové mechanismy. Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 1994. 156 s. ISBN 80-7078-238-2 .[ 2] Pavlok, B. Hydraulické prvky a systémy. Díl 1. Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 1999. 158 s. ISBN 80-7078-620-5 .[ 3] Pavlok, B. Hydraulické prvky a systémy. Díl 2. Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 2008. 150 s. ISBN 978-80-248-1827-6 .[ 4] Kopáček, J. Hydrostatické převodové mechanizmy. Praha: SNTL Praha, 1986. 272 s.[ 5] Vaněk, A. Moderní strojní technika a technologie zemních prací. Praha: ACADEMIA, 2003. 526 s. ISBN 80-200-1045-9 .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Dr. Ing. Lumír Hružík

Vyučující

Dr.Ing. Miroslav Bovadoc. Ing. Bohuslav Pavlok, CSc.