Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická a regionální geologie (HRG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HRG - Historická a regionální geologie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je znalost a pochopení principů určování stáří hornin a geologických procesů. Studenti by měli dokázat odlišitjednotlivé etapy vývoje Země a definovat jejich charakteristické znaky.

Osnova

1. Úvod do historické geologie, základy stratigrafie.2. Přehled paleontologického systému a základy názvosloví.3. Paleogeografie, základy geotektoniky.4. Vznik Země, vývojové etapy.5. Prekambrium.6. Starší paleozoikum.7. Mladší paleozoikum.8. Mesozoikum.9. Terciér.10. Kvartér.11. Český masiv, jeho charakteristika a dělení.12. Platformní pokryv Českého masivu.13. Základní rysy vývoje a členění Západních Karpat.

Literatura

Chlupáč I., a kol. (2002): geologická minulost České republiky. Academia Praha.Kumpera, O., Vašíček, Z. (1989): Základy historické geologie a paleontologie. -SNTL Praha.Kováč, M. et al. (1993): Alpínsky vývoj Západných Karpát. - Skripta Masarykovy univerzity Brno.Multimediální účební texty "Regionální geologie České republiky": http://geologie.vsb.cz/reg_geol_cr/default.htmMultimediální učební texty“ Základy stratigrafie a paleontologie“ http://geologie.vsb.cz/paleontologie/

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Petr Skupien, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jiří Beránekdoc. Ing. Petr Skupien, Ph.D.Ing. Jiří Štěrba, Ph.D.