Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hodnocení rizika území a plánování obnovy (HRU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HRU - Hodnocení rizika území a plánování obnovy, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V rámci studia musí posluchač zvládnout schopnost konstruktivního myšlení ve smyslu širších vztahů v oblasti územníhoplánování a obnovy technické infrastruktury pro potřeby snížení rizik vznikajících jednotlivými činnostmi infrastruktury.Na základě vlastní analýzy musí být schopen generalizovat problém a dle potřeby jej modifikovat do jednotlivýchintegrálních celků. Na základě vlastní analýzy musí mít schopnost vyhodnotit rizikovost území z hlediska potenciálníchmimořádných událostí a navrhovat řešení snižující míru negativního dopadu na jednotlivé subjekty a územní celky.

Osnova

1. Úvod do problematiky ochrany území před dopady mimořádných událostí a jehoobnovy.2. Mimořádné události a jiné zdroje rizik, metody hodnocení, stanoveníočekávaného ohrožení, způsoby určení zranitelných míst.3. Cíle a úkoly územního plánování k zajištění ochrany území před dopadymimořádných událostí.4. Územně plánovací dokumentace (strategie územního rozvoje, zásady územníhorozvoje).5. Územně plánovací dokumentace (územní plán, regulační plán).6. Činnost stavebních úřadů v oblasti územního plánování. 7. Vztah územně plánovací dokumentace k územnímu rozhodování.8. Právní aspekty obnovy území postiženého následky mimořádné události.9. Metodika pro stanovení relevantních živelních a jiných pohrom v území,metodika stanovení největší očekávané pohromy, metodika výběru nepřijatelnýchdopadů a ocenění potenciálních škod na majetku.10. Metodika pro určení vhodných nápravných opatření, výběr optimálníchnápravných opatření, stanovení parametrické závislosti nákladů na obnovu ametodika stanovení finanční rezervy na obnovu.11. Obnova základních funkcí území v oblastech dodávky energií (předevšímelektrické energie, ropy, plynu), pitné vody, přepravní sítě, komunikačních ainformačních systémů, bankovnictví, nouzových služeb, potravinářství, státnísprávy a samosprávy.12. Plán prevence ztrát při obnově základních funkcí území infrastruktury,vytvoření koncepce prevence ztrát a činností minimalizující potenciálnírelevantní pohromy.

Literatura

Procházková, D.: Metodika pro odhad nákladů na obnovu majetku v územíchpostižených živelní a jinou pohromou. Metodická příručka pro veřejnou správu.ISBN 80-239-7680-X . CITYPLAN, spol. s.r.o., Praha 2006.Procházková, D.: Metodika pro odhad nákladů na obnovu majetku v území postiženémživelní nebo jinou pohromou, Edice SPBI Spektrum, 2007, ISBN 978-80-86634-98-2 ,251 stran Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)Zákon č. 12/2002 Sb., o státní pomoci při obnově území postiženého živelní nebojinou pohromou a o změně zákona č. 363/1999 Sb. , o pojišťovnictví a o změně některých souvisejících zákonů(zákon o pojišťovnictví), ve znění pozdějších předpisů, (zákon o státní pomocipři obnově území), ve znění zákona č. 347/2005 Sb.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Eva Beňovádoc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D.