Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historické stavební materiály a technologie (HSMT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HSMT - Historické stavební materiály a technologie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je identifikace historických stavebních materiálů s přihlédnutím k historickým technologiím. Tatoproblematika patří do oblasti navazující na moderní stavební hmoty a materiály. Vyzdvihuje specifika tradičních,historických postupů výroby stavebních materiálů a technologií. Studenti získají vědomosti v oblasti identifikacelátek, určení degradačních procesů pro návrh konzervačních postupů pro jednotlivé materiály, určení zdrojů použitýchsurovin a materiálů a možnostmi určení stáří materiálu a jsou doplněny o příklady praktických aplikací. Studentizískají praktické dovednosti s vybranými diagnostickými metodami.

Osnova

Přednášky:1. Úvod do problematiky.2. Památková péče - legislativa a teoretická východiska. Požadavky a přístupy při realizaci údržby a sanace historickýchstavebních konstrukcí. Archeologie.3. Stavební kámen, konstrukce zděné z kamene a smíšeného zdiva.4. Cihly pálené, nepálené. Cihelné zdivo - materiály a technologie.5. Pojiva a historické pojivové systémy. Malty a omítky.6. Kovy - historické výrobní technologie a materiály. Uplatnění materiálů ve stavebních konstrukcích.7. Dřevo. Materiály a konstrukce. Historické úpravy povrchů.8. Povrchy stěn, stropů a podlah.9. Střešní konstrukce a střešní pláště - historické materiály a technologie.10. Umělecká řemesla a zvláštní stavební technologie.11. Korozní procesy v historických stavebnních materiálech a jejich identifikace - I. část.12. Korozní procesy v historických stavebních materiálech a jejich identifikace - II. část.13. Případové studie z praxe.14. Případové studie z praxe.Cičení:1. Úvod. Vzorkování a manipulace se vzorky.2. Stavební kámen, cihly. Stanovení vlhkosti a zasolení.3. Omítky. Identifikace pojiva. Petrografie plniva.4. Historické technologie ošetření dřeva.5. Technologické a laboratorní ověření výroby a vlastností vybraných povrchových úprav stěn a podlah.6. Vlastnosti krytiny vybraného historického objektu.7. Konzervační techniky a materiálová diagnostika v archeologii - výuka v terénu.8. Prezentace semestrální práce.

Literatura

Hošek J., Losos L. 2007: Historické omítky-Průzkumy, sanace, typologie. Grada, PrahaJundrovský, R., Ticjý E. (2001): Kamenictví –tradice z pohledu dneška. Grada, Praha.Suchomel, M. (1988): Záchrana kamenných soch. - Stát. úst. pam.péče a ochrany přírody. Praha.Teplý, B. (1997): Konzervování a restaurování kamene. - Nadace Střední průmyslové školy kamenické a sochařské,Hořice v Podkrkonoší.Pytlík,P. (1998): Vlastnosti a užití stavebních výrobků. VUTIUM. BrnoKotlík, P a kol(2011): Stavební materiály historických objektů. VŠCHT. Praha

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Jana Daňková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jana Daňková, Ph.D.Ing. Tereza MajstríkováIng. Petr Rezek