Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Havarijní stavy a řízení vodního hospodářství (HSŘVH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HSŘVH - Havarijní stavy a řízení vodního hospodářství, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student po absolvování daného předmětu bude schopen na vysoké profesní úrovni aplikovat nejnovější poznatky z oblastikrizového plánování do oboru zabývajícího se provozováním veřejných vodovodů. Bude schopen samostatně navrhovata tvořit různé typy krizových scénářů, vysvětlovat jejich směry a obhajovat v rámci plánování jejich strategickoupotřebnost. Dle potřeby objednatelů bude schopen i současně porovnávat směry vývoje v ČR s nejnovějšími trendyv zemích EU s cílem optimalizovat nejen technická řešení, ale také investiční přiměřenost a únosnost jednotlivýchinvestic.

Osnova

1.Smysl a význam výstavby městských, obecních, průmyslových a požárních vodovodů.2.Definice hlavních rizik a chyb při plánování, vyjadřování a výstavbě distribučních sítí ze strany provozovatelů.3.Vliv provozování vodohospodářských zařízení na udržení kvality pitné vody: vodojemy, vodovodní přivaděče, vodovodní řady, vodovodní přípojkyAlternativní možnosti udržení kvality vody, její čerstvosti, sekundární možnosti zdravotního zabezpečení vody.4.Základní předpoklady zvýšení životnosti vodovodních řadů a přípojek.5.Vhodnost používání jednotlivých druhů trubních materiálů na pozdější ekonomiku a ztráty vody.6.Ztráty vody v distribučních systémech7.Monitorování distribučních sítí pitných vod8.Bilanční pásma9.Tlaková pásma a monitorovací zóny10.Vysokotlaké rozvody pitné vody, kapacitní parametry, pozitiva, negativa a jejich rizika při využívání u vysokopodlažní zástavby. Kombinační možnosti při nouzovém zásobování a požárním zásahu.11.Kapacitní možnosti požárních hydrantů, výtokových stojanů a odběrných míst při maximálních odběrech a vlivu na distribuční síť (příklady, řešení).12.Vnitřní havarijní plány organizace, plánování, dokumentace a kontrolní činnosti. Plán hygienicko-epidemiologických opatření.13.Integrovaný záchranný systém, možnosti systému, jeho řízení a formy kooperací činností s vodárenskými společnostmi.14.Vliv havárií v úpravnách vody a na předávacích místech na distribuční systémy rozvodů pitných vod. Aplikační možnosti řešení (krátkodobá, dlouhodobá).15.Řešení rozsáhlých havárií distribučního systému s mimořádně negativním vlivem na veřejnost: havárie přivaděčů a rozvodných řadů,havárie akumulací, havárie s podstatným zhoršením jakosti pitných vod z hlediska mikrobiologických a chemických vlastnostíPříčiny vzniku situací a variantní aplikační možnosti řešení, kooperace a koordinace situací s hygienickou službou a vodoprávními orgány.16.Krizové stavy, nouzová řešení, aplikační možnosti zajištění požární bezpečnosti při výpadku vodních zdrojů, narušení vodovodních přivaděčů a sítí, vyřazení akumulací. Vztahy a příklady řešení při podlimitních, limitních a nadlimitních ztrátách vody v distribučním systému. Vytváření krizových plánů s vazbou na správní orgány a záchranné systémy.17.Koncepce zabezpečení obyvatelstva a veřejné infrastruktury pitnou vodou za krizových situací.

Literatura

KROČOVÁ, Š.: Strategie dodávek pitné vody, SPBI Spektrum, Ostrava 2009, ISBN: 978-80-7385-072-2Zákon č. 240/2000 Sb. o krizovém řízení v aktuálním zněníNařízení vlády č.432/2010 Sb., o kritériích pro určení prvku kritické infrastrukturyČSN 730873. Požární bezpečnost staveb: Zásobování požární vodou.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Eva Beňovádoc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D.Ing. Ivan Pavlů